Loading...

Fvneral Fvkk - Carnal Confessions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-11-2019

Tracklist

01. Omnia Ad Dei Gloriam
02. Chapel Of Abuse
03. A Shadow In The Dormitory
04. Alone With The Cross
05. The Hallowed Leech
06. Poor Sisters Of Nazareth
07. To Those In The Grave
08. When God Is Not Watching

Except when our God is not watching… maybe

Ik werd in 2017 aardig verrast - in positieve zin - door de EP The Lecherous Liturgies van het Duitse doomgezelschap Fvneral Fvkk. Mijn laatste zinnen waren toen: "Niks nieuws onder de zon, maar eenvoudig en doeltreffend. Ik ben wel benieuwd of dit nog een vervolg gaat krijgen." Dat vervolg is er inmiddels, in de vorm van de band's eerste langspeler: Carnal Confessions.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: de ongewild opgeborrelde belofte na die EP wordt met verve waargemaakt op deze nieuwe plaat. De op klassieke leest geschoeide doom gaat er bij mij wel in. Epische muziek, bombast, grandeur in de vocalen; slepende stukken en een melancholieke, mistroostige atmosfeer. Wat wil ik nou nog meer? De wintertijd is vorige week in gegaan, de kruidnoten en de kerstversiering liggen gebroederlijk naast elkaar op politiek correcte wijze in de winkels; de meest deprimerende tijd van het jaar breekt weer aan; en Fvneral Fvkk zorgt voor de bijpassende soundtrack. Toch nog iets positiefs in deze naargeestige periode!

De ene na de andere treurzang komt voorbij. Wat mij betreft doet geen enkele track - na intro Omnia Ad Dei Gloriam - voor een andere onder. Direct vanaf Chapel Of Disease heeft de band me beet met de combinatie van logge riffs, een stevig beukende ritmesectie en de melodieuze kerkelijk aandoende vocale voordracht. Die aanpak tiert het verdere verloop van de vleselijke bekentenissen van dit broederlijke gezelschap welig; echt optimaal genieten voor de liefhebber van dit soort klassieke epische doom. Elke kerk zou jaloers moeten zijn op dit soort voorgangers!

Een echte favoriet onder de zeven tracks heb ik niet, of het zou heel misschien A Shadow In The Dormitory moeten zijn. Die ietwat vervormde riffs in het subtiel net wat veranderende ritme doen het voor mij helemaal. Zelfs het korte en wat koppige The Hallowed Leech valt na meerdere keren luisteren goed in het pulletje. Ook de treurzang van de arme zusteren van Nazareth doet het hier goed, heel veel depressiever kan het niet meer worden. When God Is Not Watching is natuurlijk vloeken in de kerk, maar blijkt een perfecte samenvatting van deze hoogmis.

De heerlijke nummers luisteren weg als de meest gebeden (wellustige, zoals op de debuut-EP?) litanieën, waarbij ik Fvneral Fvkk zeker wil aanroepen om zicht te ontfermen over mijn gemoedstoestand in deze tijd van het jaar. Gesterkt door Carnal Confessions moet dat zeker goed komen!

Vicarius Vespillo - Bass

Frater Flagellum - Drums

Decanus Obscaenus - Guitars

Cantor Cinaedicus - Vocals