Loading...

Gang - Strike 'em All

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-11-2021

Tracklist

01. The Almighty
02. The Legend
03. Another Tomorrow
04. Lord Tell Me [Attentat Rock cover]
05. The Devil In Me
06. Warchild
07. Follow The Sign
08. All For One
09. Save Me

Al sinds 1993 - de band is al opgericht in 1990 - brengt de Franse band Gang oerdegelijke, authentieke old school metal. Voor een band die al zo lang bestaat is de discografie niet heel omvangrijk, en ik ken de band ook pas sinds 2014, toen hun zesde langspeler Inject The Venom uit kwam. Sindsdien probeer ik de band wel te volgen. Na live-album Live Is All in 2015 verscheen in 2018 het voorlopig laatste album All For One.

Recent stuitte ik op de aankondiging en vervolgens promo van een nieuw Gang-album: Strike 'em All. Echter, even doorlezen leerde me dat het hier eigenlijk helemaal geen nieuw album betreft. Het gaat om een nieuwe versie van het laatste studio-album All For One. De simpele conclusie is dus dat onder een nieuwe titel en met ander artwork hetzelfde album nog een keer wordt uitgebracht. Maar dan wel met als bijzonderheid dat het album is ingezongen door een andere zanger.

Hoe zit dat nu. Op All For One coverde Gang een nummer van de klassieke Franse metalband Attentat Rock, Lord Tell Me. Dit nummer stond in 1985 op hun (laatste) album Strike, waarna die band uit elkaar ging. Gooi de albumtitels All For One en Strike door elkaar, dan is de nieuwe albumtitel Strike 'em All al redelijk verklaard. En je kunt het al raden: de zanger die dit album heeft ingezongen is de zanger die indertijd ook de zanger was van Attentat Rock: Marc Quee. Overigens deed Marc al wel eens met Gang mee op het podium bij de uitvoering van het nummer.

Voor de rest kan ik dus volstaan met hetgeen ik in 2018 ook al over All For One schreef: Met The Almighty gaat het album lekker vlot van start. Snelle old school metal in het straatje van Judas Priest, met zo heel af en toe een kleine hint naar thrash. Een opzwepend ritme, authentieke sfeer, het juiste tempo, adequate zang, lekker flitsend gitaarwerk - inclusief solo. Wat mij betreft helemaal die goede oude jaren '80 vibe.

De overige nummers doen het in het algemeen qua tempo wat rustiger aan; het middentempo is en blijft favoriet, waarbij ik veelal aan Saxon moet denken. Wel fijn vind ik persoonlijk dat dat juist wat meer dreigende muziek oplevert, zoals bijvoorbeeld Another Tomorrow, afsluiter Save Me en Follow The Sign laten horen. Vooral die laatste doet wel erg aan Black Sabbath / Dio (Heaven And Hell!) denken. Die donkere, wat epische sfeer kan Gang blijkbaar ook prima aan. Titelnummer All For One is een bijzondere track, niet alleen vanwege de speelduur van bijna dertien minuten. Hier haalt Gang echt alles uit de kast om aansluiting te vinden bij de ouderwetse NWOBHM-stijl, en dan vooral Iron Maiden natuurlijk, met zowel lange instrumentale als ingetogen sfeerpassages.

Ik mag graag naar luisteren naar dit soort old school heavy metal. Vooral de afwisseling tussen de vlotte heavy metal en de meer donkere, epische aanpak spreekt me helemaal aan. Daar verandert de - hou je vast: Zweedse, in Argentinië geboren - zanger niet heel veel aan.

Sylvain Cotté 'Steve' - gitaar, zang

David Fasquel 'Biggy' - gitaar

Malo - drums

Philty - bas

Marcelo Quiroga - zang