Loading...

Gateway - Galgendood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-09-2023

Tracklist

01. The Coexistence Of Dismal Entities
02. Sacrificial Blood Oath In The Temple Of K'zadu
03. Nachtritueel (Evocation)
04. Scourged At Dawn
05. Bog Bodies Near The Humid Crypt
06. Galgendood - Dagritueel - Duvelsput

Gateway, gevestigd in Brugge, werd opgericht in 2014 en begon al snel aan een opmars door de underground als een van de meest duistere en meest mysterieuze death-doombands die er zijn. Na een eerste demo bracht Gateway in 2015 hun titelloze debuutalbum uit, waarmee bandopperhoofd Robin van Oyen werd neergezet als een persoon met een duidelijk verwrongen visie: Gateway verpletterde niet zozeer zoals de meeste death-doom-platen deden, maar omhulde eerder de luisteraar in een cocon van meeldauw en mos.

Uiteindelijk bleek me dat het hier om een eenmansband gaat: in 2018 maakte ik kennis met Gateway via de EP's die in een paar jaar tijd verschenen. Anno 2023 is het tijd voor een tweede 'langspeler' Galgendood. Langspeler tussen aanhalingstekens, want de zes titels klokken gezamenlijk net een half uur. Maar dat is ruimschoots voldoende om de smerigheid van Gateway op waarde te kunnen schatten.

Gateway stijgt op als een mythisch wezen dat wordt opgeroepen uit de ongepeilde diepten van de afgrond en begint onmiddellijk op ongelukkige zielen te stampen, waarbij hij ondanks zijn onmetelijke omvang aan kracht wint en alles dat in de weg loopt de vergetelheid in drukt. Bedekt met slijm en rotting ruikt de angstaanjagende, onverbiddelijke entiteit naar een oerkwaad dat alleen door verboden rituelen wordt opgeroepen.

De Belgische band benut de kracht van zowel death als doom metal om een catastrofe van bijbelse proporties te ontketenen, meedogenloos in de uitvoering ervan en krachtige klappen uit te delen; de muziek ploetert voort met boosaardige hartstocht. Galgendood is doordrenkt van een gevoel van middeleeuwse rituele horror en oerbarbarij, en biedt een meeslepende en heerlijk bestraffende ervaring, iets dat maar weinig bands met zo'n overtuiging kunnen verwezenlijken.

Met de onheilige drie-eenheid Galgendood - Dagritueel - Duvelsput als onwaarschijnlijk onheilspellend slotakkoord voel je als het ware de apocalyps op je af komen. Dit is underground, ondergronds in meerdere betekenissen. Ik houd van dit geluid, en vind dit echt geweldig!

Robin van Oyen - all instruments, vocals