Loading...

Ghost Horizon - The Punishment of Life

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-07-2021

Tracklist

1. Sunrise & Sorrow (Morning Air)
2. Oozaru
3. The Punishment of Life
4. Unholy Conjuration
5. Finality in Brilliance
6. Wretched Fiend (The Haunting)

Ghost Horizon werd eind 2015 opgericht in Phoenix, Arizona, door multi-instrumentalist en zanger Dan Stollings. Het nieuwe 'album' - of toch ook weer een EP, met een speelduur van een minuut of 28 - van de atmosferische black metalband The Punishment of Life volgt op hun debuut-EP Astral Possession uit 2016 en EP The Erotics of Disgust uit 2017. Dit album zal het eerste en laatste volledige album zijn met alleen Dan Stollings en Frog Magus. Een grotere opknapbeurt van de band komt eraan en zal in de nabije toekomst worden aangekondigd.

The Punishment of Life markeert niet alleen een belangrijk hoofdstuk in de carrière van Ghost Horizon, maar levert ook een krachtig geluid met onconventionele middelen. Het album is het enige Ghost Horizon-materiaal dat volledig is opgenomen met een echte versterker en microfoon - het is in wezen eigenlijk een 'live' opname. Maar niet echt natuurlijk, aangezien bandopperhoofd Stollings zowel alle vocalen als al het snarenwerk voor z'n rekening neemt. De zang werd wel allemaal in één take gedaan en intact gehouden met alle onvolkomenheden die ermee gepaard gingen. Het resultaat is een ronduit angstaanjagende, etherische ervaring; ook voor de maker zelf.

The Punishment of Life opent met Sunrise and Sorrow (Morning Air) dat de dynamische sfeer van Ghost Horizon voor het album uiteen zet. Het geluid komt uit de duisternis met een verleidelijke uitstraling, en schrille, spectrale vocalen doordringen de instrumentatie. De black metallers balanceren donkere en lichte klanken met zowel grote als kleine tonaliteiten. Het titelnummer begint met een slaapliedje-achtige melodie, die wordt doorgevoerd in zwaardere klanken. Een beklijvende, spirituele stemming wordt versterkt door de transcendentie van hun gebruik van tonen. Unholy Conjuration is het donkerste en zwaarste nummer op het album, dat een absoluut gotisch, cultgevoel oproept.

Naast alle boosaardigheid en duistere thematiek is er echter ook behoorlijk wat ruimte voor melodie. Vooral de gitaarleads beklijven, terwijl ook kortere atmosferische dan wel ingetogen fragmenten voor zowel welverdiende afwisseling als rustpuntjes zorgen, zoals in een paar nummers heel duidelijk naar voren komt. Creativiteit en spanning gaan hier hand in hand. Traditionele black metal-uitbarstingen vormen de basis, maar Ghost Horizon doet enorm z'n best om daar van alles en nog wat omheen te verzinnen om de boel zo interessant mogelijk te houden. En dat vind ik op zich erg gaaf gedaan!

Daniel Stollings - zang, gitaar, bas

Frog Magus - drums