Loading...

Greyhawk - Call of the Hawk

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-06-2022

Tracklist

01. Steelbound
02. Call of the Hawk
03. Demon Star
04. Shattered Heart
05. Take the Throne

Greyhawk is nou echt zo'n eerlijke, authentieke heavy metalband - deze keer uit Amerika - waarbij je alle voorspelbare onderdelen op je cliché-bingokaart kunt aanstrepen. Okay, de bandnaam op zich misschien nog niet eens, maar tel daar de EP-titel Call Of The Hawk en het artwork bij op, dan ga je al aardig in de goede richting. Dan zijn er nog songtitels als Steelbound, Shattered Heart, Demon Star en Take The Throne, en je waant je zo weer in de jaren '80.

Greyhawk's zoektocht naar heavy metal-glorie begon in 2018 toen vijf metal-krijgers vanuit het hele continent elkaar ontmoetten aan de kusten van het Pacifische noordwesten en op weg gingen om hun muzikale visie (of dromen) tot leven te brengen. Met gelijke delen traditionele (Europese) metal, de epiek van power metal en shreddende gitaarkunsten, combineert de band de beste delen van deze stijlen samen om ​​energieke, dynamische heavy metal te creëren in de geest van acts als Yngwie Malmsteen, Racer X, Manowar, Visigoth en Judas Priest.

Begin 2020 voltooide Greyhawk de opnames van hun debuutalbum Keepers Of The Flame (weer een vakje op de bingokaart) wat hen ertoe bracht te tekenen bij Fighter Records. Het album werd in juli 2020 uitgebracht en ondanks dat het werd uitgebracht op het hoogtepunt van een wereldwijde pandemie, kreeg het lovende recensies van zowel media als fans. In de herfst van 2021 ging de band opnieuw de studio in en smeedde een nieuwe EP getiteld Call Of The Hawk, en die heb ik nu (okay, digitaal, dus figuurlijk) voor me liggen.

De oubollige stijl die ik bij de introductie verwachtte blijkt wel enigszins te kloppen. De heavy metal van Greyhawk grijpt nadrukkelijk terug op oude tijden, zowel geworteld in Engeland (de NWOBHM) als in het thuisland. Zo doet bijvoorbeeld Shattered Heart me nadrukkelijk denken aan het eerste solo-werk van Ozzy. Op afsluiter Take The Throne (tot aan de vier minuten) na zijn de overige tracks opzwepende metal-tracks, rechttoe rechtaan, catchy, en zoals gezegd voorzien van alle traditionele metal-clichés.

Daar is echter wel een uitzondering op: ik vind Call Of The Hawk verrassend eigentijds klinken qua productie, dat had ik toch echt niet verwacht. Ook een pluspunt vind ik de cleane vocale voordracht, heel wat beter dan dat overstuurde geschreeuw dat momenteel zo in is. Zo hoor je ze tegenwoordig niet meer! Goudeerlijke old school heavy metal verpakt in een hedendaags jasje; spreekt dat je aan, ga dan zeker Greyhawk eens checken!

Rev Taylor - vocals

Darin Wall - bass

Jesse Berlin - guitars

Jacquelynn Ziel - guitars

Nate Butler - drums