Loading...

Gwendydd - Censored

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-07-2022

Tracklist

01. Awakening
02. Martyrdom
03. This Is A War
04. Rape
05. One Step More
06. A Hypocrite In A Child's Eyes
07. We Are The New Order
08. Spider
09. Dreadful
10. It's All Up To You

Over boos gesproken: na het recent besproken Malevolence doet ook Gwendydd een spreekwoordelijke duit in het zakje. Afkomstig uit Bulgarije is de band opgericht in 2018. De samenstelling van de band is al net zo uitzonderlijk als het land van herkomst: Gwendydd bestaat uit vier jongedames van voor in de twintig, gecompleteerd door een drummer van mannelijke kunne die net de veertig gepasseerd is. Ik vind daar verder niks van, ik vind het gewoon opvallend. Censored is hun eerste album, en mijn kennismaking met deze band.

Ik vind het wel een grappige constatering dat Gwendydd op Censored van alles aanpakt zonder ook maar de minste neiging naar (zelf-)censuur. Want getuige de gebezigde thema's en teksten neemt deze band geen blad voor de mond. Fel en verbeten worden de teksten de ruimte in geslingerd door zangeres Vicky, waarbij ik een vergelijking met Jinjer niet helemaal kan wegdrukken. In muzikaal opzicht zijn er ook wel raakvlakken: moderne, groovende metal met hints van metalcore en melodeath, en zelfs een vleugje nu metal. Ik moet ook zo af en toe denken aan System Of A Down, vanwege het springerige van deze muziek. De metal-elementen worden zeer regelmatig aangevuld met wat elektronica - zoals We Are The New Order duidelijk laat horen, een nummer dat die nu metal-invloeden goed laat horen.

De boosheid wordt compact verpakt in composities die de speelduur van vier minuten niet overstijgen - de tien tracks duren samen net over het half uur. Ik vind ze niet alle tien even sterk, maar het merendeel spreekt me zeker aan. Na het wat chaotische intro Awakening rost Martyrdom er lekker vlot vandoor. Stevig trommelwerk, een opgefokt tempo en een lekkere rauwe stem vallen meteen op. Het gitaarwerk springt er (nog) niet echt lekker uit, maar legt wel een verrukkelijk groovende basis. In het meer ingetogen middengedeelte doen de melodieuze gitaren wel nadrukkelijk mee. Rape is een nummer dat ook opvalt, niet alleen vanwege de expliciete tekst, maar ook vanwege de ingetogen, cleane zangstem die even meedoet, en natuurlijk ook weer die moddervette grooves.

Bijna halverwege lijkt het album even in te dutten met One Step More - ik vind dit een wat gezapig nummer - maar Gwendydd herstelt zich direct met A Hypocrite In A Child's Eyes, en even verderop Spider. In afsluiter It's All Up To You mag Vicky in eerste instantie weer even lekker fel te keer gaan, maar het zoete vervolg snap ik niet helemaal. Als album vind ik Censored wat aan de onevenwichtige kant. Ik hou zeker van afwisseling, maar een rode draad is toch wel handig. Gwendydd springt wel heel erg van de hak op de tak, iets meer samenhang zou ik toejuichen. De mix van modern groovende metal met iets oudere nu metal aspecten vind ik prima gevonden, en past deze band ook prima. Met wat meer fine-tuning wil ik hier zeker nog een volgend album van horen.

Reni Angelova - Gitaar

Sonya Radeva - Bas

Vicky Stoichkova - Zang

Tina Zhelyazova - Gitaar

Bambi Nikiforov - Drums