Loading...

Hell:On - Scythian Stamm

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-04-2021

Tracklist

01. Spreading Chaos
02. The Architect's Temple
03. Ashes Of The Gods
04. Under The Protection From Beyond
05. Movements Of The Godless
06.The Denial Of Death
07. B.S.B.
08. Whispers Of The Past Yet To Come
09. Roaring Silence
10. My Testament

Hell:On uit Oekraïne volgen we hier al een tijdje, zo werden eerder al de albums Age Of Oblivion (2012), Hunt (2013) en Once Upon A Chaos (2015) besproken. Dit zijn de laatste drie albums die de band uitbracht, waardoor we dus anno 2020 / 2021 wel kunnen spreken van een kleine pauze. In november van het vorig jaar kwam de band met een nieuwe langspeler: Scythian Stamm. Ik ben benieuwd of Hell:On iets met die tussentijd gedaan heeft. Als is de pauze misschien niet zo lang als dat het lijkt, want al in oktober 2019 verschenen drie nummers (via een split met Pripjat) die op het album terecht zouden komen.

Stijlvastheid is nooit de sterkste kant geweest van Hell:On. Laverend tussen thrash, death en groove metal was het nooit duidelijk wie de band nou eigenlijk wilde aanspreken. Daar lijkt nu wel verandering in gekomen, want Scythian Stamm is een coherent geheel geworden. Sterker nog, ik durf wel te beweren dat dit hun beste album tot nu toe is, waarop verwachtingen uit het verleden worden waargemaakt.

De thrash is naar de achtergrond geschoven ten faveure van (melodieuze) death metal, met een modern groovend geluid, waarin nog altijd ruimte is gemaakt voor Oriëntaalse invloeden, in de vorm van percussie en sitar. Het is een trend die al op de voorganger was ingezet, en hier verder wordt uitgebouwd. Vooral die percussie (in combinatie met een bij vlagen tribal stijl van drummen) zorgt er voor dat de link met Sepultura - zoals al tijdens eerdere besprekingen gemeld - nooit ver weg is. Maar ook vind de band met hun huidige geluid wel aansluiting bij dat van zware bands uit de Poolse scene, als Vader, Behemoth en Hate (maar dan zonder de zwartgeblakerde invloeden).

Vanaf opener Spreading Chaos is het direct raak: Hell:On vliegt er vol in, om naar het einde toe atmosferische elementen toe te voegen. Zwaar groovend en beukend heeft dit nummer een enorm energiek, maar toch ook meeslepend karakter. Dat geldt eigenlijk voor de meeste nummers op het album. Ze zijn over het algemeen net wat bovengemiddeld qua lengte, waardoor de opbouw goed verzorgd is, een spanningsboog niet geschuwd wordt, en er dus vooral plaats is ingeruimd voor de al genoemde sfeer-elementen. Vooral afsluiter My Testament profiteert daar optimaal van.

Door alleen de opener en afsluiter te noemen doe ik de overige acht tracks tekort. Want eerlijk is eerlijk: er zit echt geen slechte tussen. Scythian Stamm is een sterk eigentijds death metal album geworden, waarmee Hell:On wat mij betreft serieuze aandacht verdient!

Alexander Baev - Vocals

Anton Vorozhtsov - Guitars

Alexey Pasko - Guitars

Alexander Sitalo - Bass

Oleg Talanov - Drums