Loading...

Hyperconvolutor - Hyper Convolution

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-04-2020

Tracklist

01. Unify
02. Chasms and Bridges
03. Hyper Convolution
04. Sinuosity
05. Omniscience

Hyperconvolutor is als soloproject gestart door Nathan Bonkerk in 2018. Het kwam voort uit Nathans behoefte om zijn eigen visie op metal in de wereld te brengen. Later kwam daar Jerry Kamer bij (beiden kennen elkaar van Spectrum Of Delusion), die verantwoordelijk is voor alle fretloze basopnames en samen met Nathan de baspartijen schrijft. Rabin Miguel was de eerste vocale toevoeging aan het project, die de meeste teksten schrijft en opneemt (en hier ook verantwoordelijk is voor mix, master en productie), inmiddels is een tweede zanger (Bob van Eisden) toegevoegd. Een drummer wordt nergens genoemd, ik vermoed dat deze partijen geprogrammeerd zijn.

Hyper Convolution is de debuut-EP van Hyperconvolutor. Het is bedoeld om technisch, snel en agressief spel op gitaar, bas en drums vast te leggen en het in een meer toegankelijke vorm te presenteren door het te combineren met een focus op een combinatie van deathcore- en death metal-vocalen. Dat de zangpartijen hier garant staan voor een dosis toegankelijkheid staat als een paal boven water, en is in mijn beleving ook broodnodig om een rode draad te vormen te midden van deze ingewikkelde muziek.

Met een voorliefde voor bands als Virvum, Beyond Creation, Obscura, Persefone, First Fragment en noem er zo nog eens wat, is het dan ook niet verwonderlijk dat we hier over-the-top technisch gepriegel voorgeschoteld krijgen. Met de nadruk op de drukke gitaar- en baspartijen gebeurt er hier wel erg veel op de vierkante centimeter. Ik vind dat knap, het zit ongetwijfeld ijzersterk en onwrikbaar in elkaar. Dat hoor ik zelfs met mijn leken-oren, maar ik haal er zelf weinig luisterplezier uit.

Wat ik op zich wel gaaf vind zijn de basriedeltjes die duidelijk hoorbaar doorheen de muziek verweven zitten (met Chasms And Bridges als klinkend voorbeeld). Deze keer niet, zoals meestal, als basis onder andere partijen om uit te kunnen blinken, maar juist volledig op zichzelf staand hoor ik de fraaiste hoogstandjes voorbij komen. Die hoogstandjes gelden uiteraard ook de gitaarpartijen. Het kwartet is er dan ook zeker in geslaagd om hun instrumentale en vocale virtuositeit in redelijk compacte composities te verpakken - al duren ze nog boven de vijf minuten, dat valt me in deze context nog best mee. Opener Unify is denk ik nog het meest overzichtelijk en goed te volgen. Afsluiter Omniscience is denk ik het meest experimenteel, vanwege de inzet van een strijk-ensemble.

Hyper Convolution is een solide debuut-EP, laat uitstekend muzikaal vakmanschap horen in zorgvuldig in elkaar gesleutelde nummers. De open productie zorgt er voor dat elk instrument goed naar voren komt. De muziek heeft wel een beetje een jazzy vibe, met name dankzij de dwingende aanwezigheid van de basgitaar. Hyperconvolutor toont hier in elk geval een duidelijke, eigen visie en persoonlijkheid. Al denk ik dat hun muziek niet voor iedereen is weggelegd.

Nathan Bonkerk - guitars

Jerry Kamer - bass

Rabin Miguel - vocals

Bob van Eisden - vocals