Loading...

Inhumanity Vortex - Reverse Engineering

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-12-2020

Tracklist

01. Cybermod
02. Morbid Chromatics
03. The Ongoing Binary
04. Absorption
05. Through The Infinite
06. Tech Noir

Inhumanity Vortex lijkt een vrij nieuwe metalband afkomstig van de vruchtbare grond uit Białystok, Polen, maar is gewoon een voortzetting van Inhumanity. Deze band bracht eerder tussen 2009 en 2015 vier demo's uit en veranderde in 2017 de bandnaam in Inhumanity Vortex. Oorspronkelijk begonnen als studio- / eenmansproject van Tomasz Dziekoński is deze entiteit inmiddels uitgegroeid tot een volledige band, met een uitgekristalliseerde muzikale insteek met bijbehorende thematiek.

Onder de nieuwe bandnaam verschijnt als eerste de EP Reverse Engineering, zes splinternieuwe nummers, in totaal zo'n 24 minuten aan muziek. Het is metal die helemaal past in deze tijd. De basis is technisch vaardige death metal, waarnaast uitstapjes worden gemaakt middels synthesizers, geluidseffecten, blast beats en ook proggy-instrumentatie en een aantal coole grooves. Gevangen in een cybertechnische wereld maakt Inhumanity Vortex de soundtrack die daar bij past.

Na het nog vrij pakkende openingsnummer Cybermod zet Morbid Chromatics al wat meer in op wat afwijkende en verspringende ritmiek, waardoor een directe link naar prog metal wordt getrokken. The Ongoing Binary borduurt daar vervolgens op voort, en voegt daar nog wat geluidseffecten aan toe; zonder overigens ook maar een greintje in te boeten aan kracht en energie.

Het lijkt wel of de luisteraar langzamerhand rijp wordt gemaakt voor de groeiende invloed van genre-vreemde elementen, want op elk volgend nummer wordt wel iets op geluidstechnisch gebied toegevoegd. Dit vindt zijn voorlopige hoogtepunt met het tekstloze Through The Infinite, waarin niet alleen de 'traditionele' instrumenten helemaal los gaan, maar ook de 'cyber-bliepjes' volop worden ingezet.

Op zich is het niet nieuw of origineel wat Inhumanity Vortex hier doet, maar apart is het nog steeds. Technisch vaardig zonder te overdrijven in ingewikkeldheid zijn de zes compacte (!) tracks van Reverse Engineering prima te doen. Thematiek, artwork en muziek vormen een duidelijk concept. Dit zou ik met recht toekomstmuziek durven noemen.

Tomasz Dziekoński - Guitars, Synthesizer

Lech Fiedorczyk - Vocals

Jarosław Jefimiuk - Bass Guitar

Kévin Paradis - Drums

Michał Franczak - Keyboards, Programming