Loading...

Iron Kingdom - The Blood of Creation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-03-2023

Tracklist

01. Tides Of Desolation
02. Sheathe The Sword
03. Queen Of The Crystal Throne
04. Hunter And Prey
05. Witching Hour
06. In The Grip Of Nightmares
07. Primordial
08. The Blood Of Creation

Iron Kingdom uit Canada timmert al een jaar of twaalf aan de spreekwoordelijke weg. Eind 2022 toe aan studio-album nummer vijf - tussentijds verscheen ook nog een live-album - kun je het kwartet Canadezen stilzitten niet verwijten. Het meest recente album The Blood Of Creation is mijn serieuze kennismaking, al blijk ik van voorganger On The Hunt ook een paar tracks in de playlist te hebben gehad.

Tides Of Desolation is de atmosferische opener, waarna Sheathe The Sword het opzwepend-galopperende feestje mag openen. Old school heavy metal, een vleugje speed, een toefje folk; zo opent het bal. Dit is nadrukkelijk geen power metal, maar heavy metal van de oude school, met een licht-epische inslag. Na de overdonderende opener is het tijd om de teugels even te laten vieren voor het meer hard-rockerige Queen Of The Crystal Throne, een lekker swingend nummer. Daarna is het weer NWOBHM-tijd geblazen met Hunter And Prey, gevolgd door het wat obligaat klinkende Witching Hour. Die laatste doet me niet zo veel, waardoor ik bijna verveeld dreig af te haken.

In The Grip Of Nightmares is gelukkig al weer wat vlotter, hiermee willen de nekspieren wel weer wat in gang komen. Zo langzamerhand kom ik tot de conclusie dat Iron Kingdom weliswaar adequaat musiceert en componeert, maar het predicaat eenheidsworst toch maar nauwelijks weet te overstijgen. Muziek en atmosfeer zijn best in orde, maar niet onderscheidend.

Natuurlijk kijk je dan uit naar het epische, afsluitende titelnummer The Blood Of Creation, vooraf gegaan door intermezzo Primordial; een speelduur van dertien-en-halve minuut wekt immers verwachtingen. Wanneer je er voor open staat is dit zeker een meeslepend en avontuurlijk nummer, het dubbele gitaarwerk is een lust voor de oortjes, maar ik denk dat je wel heel erg traditioneel metal-adept moet zijn om hier iets bijzonder in te horen. Kortom: onderhoudend is dit album wel enigszins, de middenmoot wordt echter nauwelijks ontstegen.

Leighton Holmes - bass

Chris Osterman - vocals, guitar

Megan Merrick - guitar

Max Friesen - drums