Loading...

Jinjer - Wallflowers

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-09-2021

Tracklist

01. Call Me a Symbol
02. Colossus
03. Vortex
04. Disclosure!
05. Copycat
06. Pearls and Swine
07. Sleep of the Righteous
08. Wallflower
09. Dead Hands Feel No Pain
10. As I Boil Ice
11. Mediator

Jinjer is al een paar jaar hot, toert zich een slag in de rondte, en brengt zo af en toe ook nog aansprekende albums uit - vind ik dan toch. Door hun niet-aflatende harde werk, non-stop touren en veelgeprezen releases blijft het ook maar doorgaan. Jinjer mag dan ook best beschouwd worden als een van de populairste en meest opwindende bands van de hedendaagse metal. Na maart 2020 hield zelfs voor deze band het touren op (ik verheug me al twee jaar op Jinjer op Dynamo Metalfest), waardoor Jinjer zich volop kon gaan storten op de voorbereidingen voor een nieuw album. Wallflowers verscheen drie weken geleden.

Het nieuwe album is op het eerste gehoor opnieuw een bijna methodische en weloverwogen volgende stap in de toch al imposante carrière van de band, en weerspiegelt bovendien de persoonlijke tegenslagen die ze het afgelopen jaar hebben ondervonden als gevolg van de wereldwijde gebeurtenissen. Wallflowers is daarmee niet alleen een upgrade naar het progressieve groove metal-geluid, maar ook een sonische snelkookpan van technisch muzikaal vakmanschap, emotionele woede en een intense soundtrack die past bij de schrijnende toestand van de wereld van vandaag. Afkomstig uit de door conflicten geteisterde Oekraïense regio Donetsk, maar nu Kiev hun thuisbasis noemt, neemt Jinjer echt geen blad meer voor de mond.

Opener Call Me A Symbol begint meteen recht voor z'n raap; geen intro, geen rustige opbouw, nee, gewoon meteen BAM! Dikke riffs, hakkend en beukend drumwerk en de ruige strot van Tatiana. Lekker groovend, een tikje dissonant in het middentempo, een ferme blast op z'n tijd, afgewisseld met een sterke melodieuze passage - met cleane zang natuurlijk. Zo horen we Jinjer graag toch! Over blasts gesproken: het moddervette Colossus heeft er ook wel een paar in petto, damn, wat een overweldigend nummer. Het navolgende Vortex was de eerste video / single, en dat begrijp ik helemaal. Het lijkt een wat 'rustiger' nummer, zeker in het begin, maar is dat uiteindelijk natuurlijk helemaal niet. Dit is immers Jinjer!

Nou ja, welk nummer je ook neemt, Wallflower is wat mij betreft (weer) elf keer keihard raak. In tegenstelling tot voorganger Macro, die ik als geheel wel erg druk vond, weet Jinjer hier met regelmaat een rustpuntje in te bouwen, zodat je als luisteraar even bij kunt komen. Titelnummer Wallflower bouwt als zodanig heerlijk op, en doet me in de intiemere gedeeltes wel wat denken aan het ingetogener werk van System Of A Down - helemaal niks mis mee dus!

Napalm Records heeft met deze band een voorname exponent van de moderne metal in z'n stal, die met Wallflowers bewijst geen enkel moment stil wenst te blijven staan in z'n ontwikkeling. De aanpak blijft divers, daarnaast ook zeer intrigerend, dan wel uitdagend. Ik kop de woordspeling met de albumtitel heel graag in: Jinjer is uiteraard alles behalve een muurbloempje; in tegendeel: de band treedt graag op de voorgrond om zich te laten horen en zien. En terecht!

Tatiana Shmayluk - Vocals

Roman Ibramkhalilov - Guitars

Eugene Abdukhanov - Bass

Vlad Ulasevich - Drums