Loading...

Just Before Dawn - The Aftermath

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-11-2014

Tracklist

01. Across The Battlefield
02. Lightning War
03. Soulburner
04. Incoming
05. Bastard Batalion
06. Death From Above
07. Device Of Utter Death
08. Bastogne
09. Through The Mud
10. Blitzkrieg Brigade (Bonus)
11. Feast Of The Firedemon
12. The Aftermath

Anderhalf jaar geleden verscheen van het project Just Before Dawn het album Precis Innan Gryningen. Daar heb ik al een en ander uitgelegd over het ontstaan en de inhoud van dit project van snarengeselaar Anders Biazzi. Nu is er een tweede album verschenen met eenzelfde opzet: The Aftermath. In de tussentijd verschenen ook nog eens twee singles: Counterbattery en Outnumbered, een zekere productiviteit kan Biazzi volgens mij niet ontzegd worden.

Aangezien het hier gaat om een project met gastmuzikanten en -zangers vind ik wel dat ik een aantal van deze mensen even voor moet stellen, of op z'n minst benoemen. Wat het wel enigszins overzichtelijk houdt is dat er aantal ook al op het vorige album te vinden waren. Overigens zijn er twee vaste krachten ook weer present: Brynjar Helgetun (ook regelmatig partner in crime op producties van Rogga Johansson) als drummer, en maatje Benny Moberg (gezamenlijk in Blood Mortized en Malfeitor) voor mixen, masteren, mede-productie en het artwork.

Ok, de meest prominente aanwezigen op de 'gastenlijst'. Dave Ingram (Down Among the Dead Men, ex-Benediction) zingt een nummertje mee. Dat geldt ook voor Jonas Stålhammar (Bombs Of Hades), Marc Grewe (Morgoth), Ralf Hauber (Revel in Flesh) en ene Nick Jones. Daarnaast zijn er ook nog wat zangers/gitaristen die een paar nummertjes van zowel vocaal als snarengeweld voorzien, zoals daar zijn Jonas Lindblood (Puteraeon), Gustav Myrin (Blood Mortized) en zowaar onze landgenoot Thomas Wouters (Bodyfarm). Het old school death metal gehalte is dus best hoog.

In muzikaal opzicht krijgen we dan ook eigenlijk niks verrassends voorgeschoteld. De prettig in het gehoor liggende, bij vlagen echt catchy old school death gaat er bij mij in als koek. Over de thematiek hoeven we ook niet moeilijk te doen, intro Across The Battlefield spreekt wat dat betreft boekdelen. Hoe flauw ook, maar eigenlijk kan ik veel van wat ik schreef over het eerste album hier opnieuw van stal halen. De vergelijking die ik daar maakte met de muziek van bands als Bolt Thrower, Asphyx en Hail Of Bullets gaat nog altijd op.

De basis van de muziek wordt lekker stevig gelegd door de prima functionerende ritmesectie. De drummer verstaat zijn vak in dit genre (lekker veel double bass), de bas dondert en dreunt lekker mee, terwijl het ritmische gitaarwerk de fraaiste lijntjes laat horen. Ik heb het idee dat het tempo gemiddeld wat aan de lage kant ligt, en inderdaad, dat spreekt mij zeker aan. Juist die langzamere en vooral logge nummers en stijl doen het 'm voor mij, zodat het genieten is van tracks als Soulburner, Bastard Batalion (prima bijdrage van Wouters!), Device Of Utter Death en het afsluitende titelnummer The Aftermath. Maar ook een opzwepende track als Death From Above kan op mijn bijval rekenen, met z'n verrassende dubbele vocale aanval.

Nee, origineel is het allemaal niet wat Biazzi en co ons voorschotelen. Maar verdomd, wat luister dit lekker weg! Plaatje opzetten en kop leegmaken; gewoon genieten van die donkere klanken en onheilspellende sfeer. Deze grimmigheid in combinatie met de melodieuze harmonieën zorgen voor de best beluisterbare old school death.

Anders Biazzi - gitaar, bas

Brynjar Helgetun - drums