Loading...

Kaledon - Legend Of The Forgotten Reign - Chapter VII - Evil Awakens

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-10-2022

Tracklist

01. Renascentia Noctis
02. At The Gates Of The Realm
03. A Strike From The Unknown
04. The Eye Of The Storm
05. Emperor Of The Night
06. The Dawn Of Dawns
07. Life Or Death
08. The End Of Time
09. Blessed With Glory
10. The Sacrifice Of The King
11. The Story Comes To An End...?

Italië en power metal, dat is wat mij betreft vaak een redelijk voorspelbare combinatie. Toch komen er aardig wat bands met status uit dat land van die laars, al wisselt de kwaliteit wat mij betreft behoorlijk. Kaledon is ook zo'n band met een aardige staat van dienst: opgericht in 1998 is de band anno 2022 toe aan album nummer tien: Legend Of The Forgotten Reign - Chapter VII - Evil Awakens. Hiermee borduurt de band dus voort op de serie waarvan hoofdstuk zes in 2010 het laatste was. Het idee of de reden daarachter is me niet duidelijk, dus ik richt me puur op de muziek van Kaledon anno 2022.

Na intro Renascentia Noctis maakt het eerste echte nummer At The Gates Of The Realm direct duidelijk dat ervan een frisse aanpak geen sprake is. Kaledon gooit echt alle clichés op een hoop, van de ratelende drums en de stuwende bas, via de (deels meerstemmige) epische vocale voordracht tot aan de gitaar-toetsen-duels: dit is (Italiaanse) power metal uit het boekje. Dat maakt hun tiende album wat mij betreft tot een gevalletje hate-it-or-leave-it. De liefhebber zal er mee weg lopen, de neutrale luisteraar houdt het al vrij snel voor gezien verwacht ik.

Hoewel, ik heb misschien te vroeg gejuicht wanneer ik de rauwe vocale uitbarsting aan het begin van A Strike From The Unknown hoor. Die stem komt hier vaker terug, en geeft toch wel een verrassende wending aan het geheel. Ook de elektronische euro-dance-beats (net zo Italiaans als power metal) die onder deze track verstopt liggen geven toch wel een eigen touch. Toch maar even verder luisteren en m'n (voorbarige?) conclusies voor me houden.

Zeker op het eerste gedeelte van het album komen de genoemde elektronica met regelmaat terug. Dit zorgt voor een nog meer opzwepende atmosfeer, een gevoel van gejaagdheid misschien zelfs wel. Gelukkig neemt The Eye Of The Storm wat gas terug, en kun je uitvoerig meezingen met het refrein. Het lange Emperor Of The Night laat verschillende tempo's en atmosferen voorbij komen, zeker de ingetogen passages zijn welkome rustpuntjes. Dankzij de zeer gedegen opbouw een van de sterkere composities van het album.

Ik ga verder niet alle tracks van het album opnoemen, maar wil nog wel The End Of Time uitlichten, omdat deze qua snelheid wel enigszins over the top gaat. Niet per se slecht of zo, maar niet echt lekker te volgen. Afsluiter The Story Comes To An End...? lijkt een goed gekozen titel te hebben, maar spreekt de wens van de band tegen om nog minimaal twee verhalen aan het Legend Of The Forgotten Reign-epos toe te voegen. Overigens mag hier de uit de Italiaanse scene bekende zangeres Nicoletta Rosellini nog even haar zoetgevooisde stem laten meeklinken.

Hoewel onder de streep toch nauwelijks serieuze verassingen in de aanpak te horen zijn, zit Chapter VII - Evil Awakens wel goed in elkaar. Ga je voor oerdegelijke Italiaanse power metal met een fikse dosis bombast, dan zit je hier goed.

Michele Guaitoli - Vocals

Alex Mele - Guitars

Tommy Nemesio - Guitars

Paolo Campitelli - Keyboards

Enrico Sandri - Bass guitar

Manuele Di Ascenzo - Drums