Loading...

Klaw - LightCrusher

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-11-2019

Tracklist

01. The Oneiroi
02. Hurt People
03. LightCrusher
04. Age Of Fools
05. 1000 Places
06. Look At Me
07. They Feel Pain
08. Sweet Revenge
09. Exoskeleton
10. No Regrets
11. The One
12. Killing In The Name Of [Rage Against The Machine cover]

Klaw is een thrash metal-machine uit Zwitserland die je technische maar toch melodieuze old school thrash brengt, met groove, technische inhoud, tempowisselingen, stoere riffs, en agressieve maar gevarieerde zang. De band bestaat uit vijf ervaren muzikanten die de wereld graag een nieuwe dimensie van wat thrash kan zijn, willen laten horen. Agressief en verfijnd, complex en pakkend, donker en diep maar toch "adrenalizing". LightCrusher is het debuut van deze band.

In grote lijnen is er weinig mis met deze (door mij enigszins ingekorte) introductie van Klaw zelf. Hun thrash verenigt inderdaad diverse elementen van deze klassieke soort. Ik vind het zelf echter wel nog relevant om er aan toe te voegen dat de genoemde vocalen van vrouwelijke kunne zijn. Dat hoor je zo af en toe nou eenmaal duidelijk terug, en is ook helemaal niet vervelend, maar het levert wel een ander geluid op. Je hoort het trouwens meteen vanaf het begin van The Oneroi. Vooral het lang aanhouden van de laatste klank van een zin met een overdreven krijs-achtige uithaal valt me daarbij op; een band als Nervosa heeft dat bijvoorbeeld ook.

Aan de aantrekkingskracht van de muziek doet dat gelukkig niks af, want de thrash van Klaw is inderdaad veelzijdig, en luistert verdomd lekker weg. Namen uit het verleden doemen op, waarbij vooral Exodus, Testament en beetjes (hele oude) Megadeth en Metallica referenties kunnen zijn. Vanuit een andere hoek hoor ik er ook nog wel een beetje Onslaught in terug. Ondanks de rechttoe rechtaan aanpak zijn een aantal tracks nog best aan de lange kant (een paar boven de vijf minuten) en daar was ik op voorhand wel een beetje huiverig voor. Dat blijkt niet nodig, afgaande op bijvoorbeeld titelnummer LightCrusher, er gebeurt genoeg om te blijven luisteren, zoals in dit geval wat opeenvolgende, onderhoudende gitaarsolo's. Maar ook de nodige wisselingen in tempo en ritmes houden de aandacht vast (Sweet Revenge).

Af en toe wordt gelukkig eens een tandje terug geschakeld; logisch ook, anders zou de muziek snel gaan vervelen. Ook is melodie belangrijk, in om het even welk tempo wordt gemusiceerd. Die melodieuze touch gaat dan wel hand in hand met de constant gedreven en energieke insteek, cheesy wordt het echt geen moment. Dat laatste komt ook wel naar voren in Klaw's versie van Rage Against The Machine's Killing In The Name Of. In muzikaal opzicht zeker niet slecht gedaan, daar komt de energie wel in terug, maar helaas wordt in vocaal opzicht de plank behoorlijk misgeslagen; de oorspronkelijk opruiende sfeer is volledig verdwenen.

Over het geheel genomen is er weinig mis met LightCrusher. Een gedreven thrash-album, op klassieke leest geschoeid, en gezegend met een hedendaagse productie, die Klaw met beide benen in het nu plaatst. De old school liefhebber (ik ook) zal hier zeker van genieten!

Chasper Wanner - gitaar

Lucie Werlen - zang

Reto Bachmann - drums

Sime Freiburghaus - gitaar

Dani Bürkli - basgitaar