Loading...

Lost Orb - Low Ebb's Lament

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-09-2019

Tracklist

01. Lost Orb - Low Ebb's Lament

Het komt niet vaak voor dat stoner metal grenzen verlegt, maar de Britse multi-instrumentalist Chris West wil daar verandering in brengen. Opererend onder de naam Lost Orb, heeft hij een 17 minuten durende odyssee samengesteld met de titel Low Ebb's Lament, dat al enkele jaren in de maak is geweest, en behoorlijk afwijkend is van de stijl van de bands waarmee hij gewoonlijk wordt geassocieerd (Stubb, Trippy Wicked & the Cosmic Children Of The Knight, Landskap).

Het nummer is gebaseerd op een scala aan stijlen, variërend van aardse, sierlijke doom via stoner rock tot folkloristisch getokkel. Daar houdt het nog niet op: gasten komen binnen om het palet nog te verbreden. Als eerste is er de uiterst getalenteerde Chantal Brown (Vodun), wiens prachtige, woordloze stemgeluiden over de slepende riffs en zware klanken heen gelegd zijn; en dan is er ook nog drummer Tony Reed (Mos Generator) die met zijn stijl en klasse de nodige finesse toevoegt.

Low Ebb's Lament is oorspronkelijk al tegen het einde van 2012 geschreven, en was gebaseerd op enkele losse thema's en ideeën. Het bleek indertijd een laatste uitbarsting van creatieve energie toen de maker een gestage afdaling begon aan een aantal psychische problemen. Het duurde tot 2013 om de muziek op te nemen; en nog een jaar om het uiteindelijk online (bandcamp) te krijgen.

Vervolgens had Chris West te weinig energie om het geheel te promoten. Veel persoonlijk werk, essentiële hulp en een beetje geluk hebben, heeft hem dan vervolgens gebracht tot waar hij nu is. Het was enorm belangrijk op het moment van schrijven om de ideeën waaraan was gewerkt, in één samenhangende beweging te kunnen presenteren. Dit prachtige nummer heeft nu dan ook eindelijk de release die het verdient!

Chris West - bass, guitars

Chantal Brown - vocals

Tony Reed - drums