Loading...

Lucifer's Hammer - The Trip

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-09-2021

Tracklist

01. The Opression
02. The Forest Of Tar Tac
03. Land Of Fire
04. All Stories Come To An End
05. Illusion
06. The Winds Of Destiny
07. I Believe In You

The Trip blijkt een klassiek derde album te zijn voor Lucifer's Hammer uit Chili, dat uiteindelijk hun traditionele heavy metal-stijl definieert met een meer weloverwogen gevoel voor composities die meteen pakkend maar toch intrigerend zijn, dankzij een meer frisse benadering als het ging om het schrijven van het nieuwe materiaal. En ook dat er meer geld is geïnvesteerd in een goede opnamestudio met bijbehorende productie heeft zijn vruchten afgeworpen wat mij betreft.

Mocht deze band namelijk hebben vastgehouden aan hun oorspronkelijke old school aanpak en bijbehorend geluid, denk ik niet dat ze veel aandacht buiten de eigen contreien hadden opgewekt. Hoewel de muzikale insteek nog altijd old school is - op een positieve manier - klinkt het geluid nu niet meer zo schel en iel als voorheen, voorwaar al een hele verbetering.

Ook heeft de band in compositorisch opzicht winst geboekt, de nummers zijn niet meer zo eendimensionaal, en laten meer onderlinge afwisseling horen. Het is dan ook lastig om de geografische oorsprong te raden bij het beluisteren van nummers als The Forest Of Tar Tac, met zijn talrijke tempowisselingen en weelderige gitaarharmonieën uit het vroege Iron Maiden-tijdperk, of het zeer melodieuze Land of Fire, dat zich niet zonder meer laat herleiden tot een enkele band als voorbeeld.

Persoonlijk vind ik Illusion een prima nummer, met enerzijds een opzwepende drive, maar aan de andere kant ook een wat melancholische ondertoon. Het doet me wel wat denken aan het eerste solo-werk van Ozzy begin jaren '80. Na het vlotte The Winds Of Destiny vind ik I Believe In You maar een plichtmatige, nietszeggende afsluiter. Hiermee gaat het album uit als de spreekwoordelijke nachtkaars; ik zou hier zeker voor een meer spetterende afsluiter gekozen hebben in plaats van dit meer ingetogen nummer.

Want de potentie om spetterende metal-krakers te schrijven heeft Lucifer's Hammer inmiddels wel, dat bewijzen ze met de overige zes tracks op The Trip. Waarvan ik er overigens nog best een paar meer had willen horen, met 31 minuten duurt het album wel erg kort. Desalniettemin geeft het een goed beeld van hoe het er met dit Chileense kwartet voor staat. Ik wil hier in de toekomst zeker meer van horen!

Hades - Vocals, Guitars

Hypnos - Guitars

Tyr - Bass

Titan - Drums