Loading...

Malokarpatan - Krupinské Ohne

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-05-2020

Tracklist

1. V brezových hájech poblíž Babinej zjavoval sa nám podsvetný velmož
2. Ze semena viselcuov čarovný koren povstáva
3. Na černém kuoni sme lítali firmamentem
4. Filipojakubská noc na Štangarígelských skalách
5. Krupinské ohne poštyrikráte teho roku vzplanuli

In een korte tijdspanne is Malokarpatan uitgegroeid tot een behoorlijk unieke en interessante band. Het was pas april 2016 toen het debuutalbum van de band, Stridžie Dni, onder de aandacht werd gebracht, al verscheen het album eind 2015 al in beperkte oplage in eigen beheer. Met zijn smerige, maar toch atmosferische geluid half doordrenkt van primitivisme en half doordrenkt van een vreemde, oprechte wens om black metal in vreemdere, meer persoonlijke richtingen te duwen, zette Malokarpatan met trots de spirituele erfenis voort van eerdere Oostblok-bands als Root en Master's Hammer - maar dan wel met hun eigen, eigenzinnige toets.

Het tweede album Nordkarpatenland (2017) liet al weer enige progressie horen, en zette in op meer en vreemdere sonische landschappen, een meer onheilspellende en statige draai. En misschien paradoxaal: nog puurder in het metalen hart, want uiteindelijk was het gewoon een echt heavy metal-album. Malokarpatan was niet langer alleen voor black metal-devianten, maar een band voor iedere metal-fan, al bleef de band natuurlijk trouw aan hun gedachte van een geheel eigen draai aan het vertrouwde te geven. En dat bleek (en blijkt nog steeds!) te werken.

Na de goede ervaringen van de eerste twee albums kon Malokarpatan vol vertrouwen op weg naar album nummer drie: Krupinské Ohne. De nieuweling heeft meer overeenkomsten met zijn voorganger dan met het debuut, en breidt op subtiele wijze de latente extremen binnen hun muziek uit, waarbij de eigen grenzen van steeds worden opgezocht en verruimd. Met nog altijd de Oost-Europese folklore als atmosferische basis strooit de band daar zwartgeblakerde, old school heavy metal overheen. De roots van obscure black / heavy metal in die typische Oost-Europese stijl komen dan ook zeer duidelijk naar voren. Compleet met van die heerlijk foute galmende zang en de galopperende ritmes is dit voer voor 'true metal'-adepten. Luister daarvoor maar eens naar Ze semena viselcuov čarovný koren povstáva.

Met 'slechts' vijf titels voor 49 minuten muziek kun je dus langere atmosferische en vooral epische passages verwachten. Het is precies die epiek die zo goed past bij de thematische inhoud van het album. Krupinské Ohne (Krupina's vuren) is een concept over magische gebeurtenissen die plaatsvonden in de 17e eeuw in de stad Krupina. Een coven van heksen opereerde hier en veroorzaakte angst in het gebied dat uiteindelijk heeft geleid tot hun vurige dood op de brandstapels van de Katholieke Kerk.

De gelaagdheid van de muziek - met name de wisselwerking tussen metal en folk, met ook wat behoorlijk ingetogen stukken - zorgt hier voor de voornaamste aantrekkingskracht. Samen met de authenticiteit natuurlijk, want je moet denk ik wel van liefhebber van wat primitievere metal zijn om Malokarpatan te kunnen waarderen. Ik mag er in elk geval graag naar luisteren.

Adam S. Malokarpatan - Guitars, Keyboards

HV von Krolok - Vocals

Peter Motorfuck - Bass

Miroslav Slavfist - Drums

Aldaron - Guitars