Loading...

Mortanius - Till Death Do Us Part

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 25-04-2019

Tracklist

01. Facing The Truth
02. Disengage
03. Jaded
04. Till Death Do Us Part
05. Last Christmas

Till Death Do Us Part is de eerste full length van het Amerikaanse powermetalduo Mortanius. De band bestaat uit gitarist en zanger Luca Flocco en bassist Jesse Shaw. Alle andere instrumenten komen uit een doosje. Mortanius laat zich inspireren door computerspelletjes als Castlevania. Dus zet je schrap voor een potje symfonisch getinte powermetal waarbij de fantasyconcepten zoals gewoonlijk decor krijgen door vlotte, opgewekte metalklanken aangevoerd door een theatrale zanger.

Die zanger is wel even iets waar je je doorheen moet bijten. Deze meneer heeft best een bijzondere stem. Hij haalt zijn noten, maar het timbre is zonder meer wat apart. Het lijkt wel of hij helium heeft geslikt alvorens hij de zangpartijen deed.

Wat betreft de symfonische aspecten zal het voornamelijk roeien zijn geweest met de riemen die voorhanden waren. Overweldigend is het zeer zeker niet. Maar de goede bedoelingen zijn hoorbaar. Het gitaarwerk is in orde. Bij vlagen horen we mooie vlotte solo's waarbij maar al te duidelijk wordt hoe Rhapsody Of Fire een belangrijke inspiratiebron is. De kwaliteit van deze band is vooralsnog ver buiten het bereik van dit duo. Niet in de laatste plaats vanwege de uiterst plichtmatige uitvoering en vlakke benadering van het materiaal. Maar leuke ideeën zijn zonder meer waarneembaar.

Juist in het titelnummer Till Death Do Us Part - dat bijna de achttien minuten aantikt - lijkt de boel lekker op stoom te komen. Dan horen we ook gedrevenheid en enthousiasme. In de stemmige passages horen we de zanger ook andere, voor hem betere registers aanboren. Als hij niet zo de hoogte in gaat, doet hij wat denken aan Lizzy Borden. Met de afsluiter Last Christmas schiet de band haar kleine beetje geloofwaardigheid ook direct weer compleet aan diggelen. Werkelijk afgrijselijk. Ik draai tien keer keer liever duizend keer het origineel achter elkaar dan één keer deze cover.

Til Death Do Us Part laat vooral een band horen die haar aardige ideetjes beter zou kunnen stroomlijnen om tot een goede plaat te komen. Het klinkt nu alsof het te vroeg de wereld confronteert met haar werk. Mortanius is er vooralsnog alleen voor de die-hard powermetallers.

Luca Flocco - zang

Jesse Shaw - bas

Ollie Bernstein - gitaar

AJ Larsen - gitaar