Loading...

Mr. Bungle - The Raging Wrath of The Easter Bunny Demo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-12-2020

Tracklist

01. Grizzly Adams
02. Anarchy Up Your Anus
03. Raping Your Mind
04. Hypocrites / Habla Español O Muere [S.O.D. cover]
05. Bungle Grind
06. Methematics
07. Eracist
08. Spreading the Thighs of Death
09. Loss for Words [Corrosion of Conformity cover]
10. Glutton for Punishment
11. Sudden Death

Nadat Faith No More in 1989 de doorbraak beleefde met hun derde album The Real Thing, kreeg Mr. Bungle langzamerhand bekendheid als 'die andere band van zanger Mike Patton'. Voor Patton was Mr. Bungle er eerder dan Faith No More, die laatste band had al twee albums uitgebracht met Chuck Mosley, maar mede dankzij de charismatische nieuwe frontman stootte de band direct door naar de grote podiums. Mr. Bungle was sinds 1985 niet verder gekomen dan een handvol demo's, en zou pas in 1991 met debuutalbum Mr. Bungle komen.

Net als Faith No More in 2018 weer een doorstart maakte, leek het ook oerleden Trey Spruance en Trevor Dunn - en in hun kielzog ook Mike Patton - wel weer leuk om eens bij elkaar te komen. Aldus vond plaats in 2019, en vervolgens verschenen in de loop van 2020 vier nieuwe singles, waarvan we nu inmiddels weten dat deze dienden als voorloper voor een 'nieuw' album. Nou ja, in elk geval een album met opnieuw opgenomen materiaal.

The Raging Wrath of The Easter Bunny Demo was in 1986 de eerste demo van Mr. Bungle, die nu volledig vernieuwd wordt uitgebracht. Indertijd was Mr. Bungle nog niet het avant-garde gezelschap dat het later zou worden, maar 'gewoon' een van de vele highschool thrashbandjes. Het oorspronkelijke trio heeft dan ook twee muzikanten van naam bereid gevonden om hen tijdens de opnames bij te staan. Niemand minder dan Scott Ian en Dave Lombardo hebben respectievelijk de slaggitaar- en drumpartijen ingespeeld. Als je dan toch old school thrash (opnieuw) wil uitbrengen, dan zijn dit toch wel twee passende namen.

Op deze nieuwe versie van The Raging Wrath of The Easter Bunny Demo zijn zeven van de acht oorspronkelijke tracks (Evil Satan ontbreekt) opnieuw opgenomen, en aangevuld met de vier 'nieuwe' tracks Methematics, Eracist, Glutton for Punishment en de Corrosion of Conformity cover Loss For Words. Die nieuwe tracks zijn waarschijnlijk al in dezelfde periode ontstaan, maar beleven nu pas hun eerste release. De nummers vormen in elk geval wel een eenheid, en doen verrassend, maar prettig oubollig aan. De productie is natuurlijk wel helemaal van deze tijd, zodat de old school muziek lekker krachtig uit de speakers knalt.

De gitaren spetteren werkelijk alle kanten op, overduidelijk de blikvanger op dit album. Hoe goed Lombardo ook is, zijn bijdragen hadden net wat prominenter in demix gemogen wat mij betreft, de drumpartijen lijken nu af en toe wat verstopt in het totaalgeluid. Natuurlijk brult, schreeuwt, grauwt en krijst Patton als vanouds alles bij elkaar, zijn stem blijft lenig, en vertoont nog geen spoortje sleet.

Ik vind het wel geinig om deze kant van Mr. Bungle eens gehoord te hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat het me verrast heeft dat deze band ooit begonnen is als crossover / thrashband. En gelukkig wel eentje met een apart randje, dat zat er dus vanaf het prilste begin al in. Ik heb geen idee of deze opleving eenmalig is, of dat er plannen zijn om met meer materiaal te komen, en eventueel ook live te gaan brengen. Ik denk dat we daar sowieso nog even geduld voor moeten hebben.

Mike Patton - zang

Trey Spruance - gitaar

Trevor Dunn - bas

Dave Lombardo - drums

Scott Ian - gitaar