Loading...

Nekromant - Temple Of Haal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-12-2021

Tracklist

01. Sileni
02. The Woods
03. Olórin's Song
04. Nekrolith
05. Vaenir Dreams
06. King Serpent
07. Häckle Klint
08. Temple Of Haal
09. Behind The Veil Of Eyes

Als voorbode voor dit nieuwe album van Nekromant kon ik het niet laten om uitgebreid aandacht te besteden aan de singles die bleken te werken als goede aperitieven. The Woods en Behind The Veil Of Eyes blijken niks te veel te hebben beloofd. Ik heb even de tijd genomen om Temple Of Haal een gedegen beoordeling te kunnen geven, want ik was in eerste instantie wel erg enthousiast.

Dan ben ik blij om te constateren dat ook na meerdere luisterbeurten mijn enthousiasme niet is afgenomen. Meer dan ooit zet Nekromant in op epiek, en slaagt er in om met oorwurmen van nummers de luisteraar te veroveren. Met de twee eerste tracks Sileni en The Woods heeft de band mij meteen te pakken. Dit zijn van die nummers die je live wil horen en mee wil zingen, als ware traditionele heavy metal-nummers.

De oorspronkelijke doom-insteek - Nekromant noemt het vaakst Pentagram en Black Sabbath als hun invloeden - horen we vervolgens wel duidelijker terug komen in Olórin's Song. Op zware riffs gebaseerd, een langzamer stoomwals-ritme met een beukend slakken-tempo. En spetterende gitaarsolo's als extraatje. Weliswaar ook episch (en bijna acht minuten) maar vooral heerlijk atmosferisch, meeslepend, melancholiek.

Daarna gooit het zeer gedreven Nekrolith het weer wat meer over de NWOBHM-boeg, voordat het instrumentale intermezzo Vaenir Dreams het album voorziet van een klassiek scharnierpunt. Met King Serpent (een knipoog naar de oude bandnaam?) neemt de zwaarte weer toe, althans in instrumentaal opzicht. Logge riffs en een bulderende basgitaar voeren hier een prachtige dans om aandacht uit, waar overheen de epische cleane zangpartijen voor melodie en pakkendheid zorgen. Qua tempo vergelijkbaar en toch met een iets andere uitstraling, is het titelnummer Temple Of Haal. Uitstekende tempowisselingen, dikke melodieën en een heerlijke duistere vibe.

En dan is er nog de epische afsluiter Behind The Veil Of Eyes, waarvan een edit-versie al als single te horen was. In volle glorie is de track nog indrukwekkender, en nog meer episch. Slepende riffs, pakkende samenzang en een heerlijke drive vormen een onontkoombare combinatie waarbij je echt niet anders kan doen dan meebrullen en met de vuisten in de lucht meedeinen. Ergens tussen epische old school heavy metal en klassieke doom metal - met zelfs wel een tikje bombast, of grandeur, wat is het eigenlijk - doet Nekromant hier z'n ding. De perfecte afsluiter van een verslavend lekker album.

Hoewel de muzikale invalshoek die Nekromant bezoekt verre van nieuw of origineel is, vind ik deze muziek niet te versmaden. De old school vibe wordt voorzien van een eigentijds geluid, een combinatie waaraan ik de aantrekkingskracht van deze muziek toeschrijf. Liefhebbers van klassieke, epische metal met een vleugje doom mogen dit absoluut niet missen!

Adam Lundqvist - Guitars

Mattias Ottosson - Bass, Vocals

Joakim Olsson - Drums