Loading...

Nemesea - White Flag

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-11-2019

Tracklist

01. The Storm
02. Kids With Guns
03. White Flag
04. Sarah
05. Don't Tell Me Your Name
06. Fools Gold
07. Ratata
08. Nothing Like Me
09. Lions
10. Heavyweight Champion
11. Rise
12. Let This Be All
13. Sayonara
14. Dance In The Fire

Wanneer je als band je mede-oprichter en boegbeeld na jaren verliest, kan dat soms een behoorlijk aderlating betekenen. Of het kan juist een aansporing zijn om met hernieuwd elan een verfrissende doorstart te maken. Toen Manda Ophuis na jaren trouwe dienst haar eigen Nemesea verliet werd dan ook niet de witte vlag gehesen, maar naarstig gezocht naar een opvolger van formaat. Deze werd gevonden in Sanne Mieloo, misschien een verrassende keuze, maar deze aan het conservatorium opgeleide zangeres, zangcoach en actrice geldt al enkele jaren als een internationaal gekende musical-ster.

Wellicht geraakt zij door het toetreden tot een eigenzinnige rock/metalband uit haar eigen comfortzone, of is het juist zo dat haar inbreng zorgt voor een nieuwe eigenheid van Nemesea? Hoe het ook zij, het eerste resultaat van het nieuwe samenwerkingsverband ligt al ruim twee maanden in de (digitale) winkels, en heet White Flag. Diverse luisterbeurten zorgen na een inwerkingstijd voor alle antwoorden op mogelijk opgeworpen vragen.

Het is me al snel duidelijk dat Nemesea in vocaal opzicht geenszins verzwakt is door het vertrekken van de voormalige frontdame. Sanne Mieloo heeft een sterke, geschoolde stem met een breed bereik, waarmee ze letterlijk alle kanten op lijkt te kunnen (luister maar eens naar Sarah, dan ben je al snel overtuigd van haar vocale kwaliteiten). Dat is nodig ook, want de muziek van Nemesea anno 2019 is in geen enkel hokje meer te vangen. Alternatieve rock of metal dekken grotendeels de lading, maar net zo gemakkelijk horen we invloeden uit de pop- en elektronische muziek, met elementen van dance en industrial (Don't Tell Me Your Name, Ratata, Heavyweight Champion) maar ook ietwat progressieve rock en metal.

Een mooi voorbeeld van de brede interesses horen we al vrij snel in het begin met Kids With Guns. Hier gaat in het refrein modern, laag gestemd, groovend gitaarwerk moeiteloos hand in hand met een kinderkoor. En nee, dat bijt elkaar zeker niet. Het levert, net als daarna met titelnummer White Flag, enorm pakkende rock op, die aanstekelijk is zonder dat het cheesy wordt. De onderlaag blijft lekker stevig, dankzij het stevige gitaarwerk en de afwisselende inzet van de ritmesectie. En soms wordt er ook 'gewoon' heavy gerockt, zoals Fools Gold, Nothing Like Me en Rise laten horen. Ingetogen nummers zijn er natuurlijk ook, liefhebbers van het betere zwijmelwerk kunnen terecht bij bijvoorbeeld Sarah, Lions en Let This Be All.

De plaat telt maar liefst veertien tracks - en in totaal toch 'maar' 50 minuten, de meeste nummers zijn dan ook goed compact gehouden - ik vind het zelf dan ook logisch dat ik ze niet allemaal even sterk vind. Maar ook de tracks die mij dan zelf niet zo aanspreken laten meer dan genoeg kwaliteit horen. Gewoon een kwestie van smaak, he. De productie van de hand van Joost van den Broek staat daarnaast garant voor herkenbaarheid en luisterplezier; elke afzonderlijke track krijgt de aandacht die het verdient.

Het gaat te ver om te stellen dat Nemesea uiteindelijk baat heeft gehad bij het vertrek van het voormalige boegbeeld. Toch is de band daarmee gedwongen geweest om eens heel goed in de spiegel te kijken, om vervolgens zichzelf min of meer opnieuw uit te vinden. Afgaande op White Flag heeft dat enorm goed uitgepakt, want hierop komt de band simpelweg enorm sterk voor de dag. Afhankelijk van je eigen muzikale smaak zul je op dit album echt wel een of meerdere interessante nummers tegen komen. Hoe dan ook kan de band kwaliteit eenvoudigweg niet ontzegd worden!

Sanne Mieloo - zang

Hendrik Jan de Jong - gitaar, toetsen

Sonny Onderwater - basgitaar

Steven Bouma - drums

Mathijs van Til - toetsen