Loading...

Norilsk - Beyond The Mountains

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-07-2022

Tracklist

01. Beyond the Horizon
02. Intro Officium Triste (Pt II) / Mountains of Depressiveness

Norilsk is de meest noordelijke stad in Siberië, en ligt daarmee in een van de koudste gebieden ter wereld. Norilsk is ook een Canadese metalband, waarover ik eerder al lovende woorden schreef. Hun donkere vorm van extreme metal, met invloeden van vooral doom en atmosferische black, wist me op hun tot nu toe drie albums prima te boeien. Na 2018 werd het even wat stiller, maar anno 2022 meldt de band zich weer met een nieuwe EP: Beyond The Mountains. Deze bevat twee tracks: een 'nieuw', in elk geval nog onuitgebracht nummer, en een al eerder verschenen track. Ik begin even met die laatste.

In 2019 vierden de Nederlandse melodieuze doom-death-legende Officium Triste hun 25-jarig jubileum. De band nodigde een aantal artiesten over de hele wereld uit om deel te nemen aan het tribute-album Born To Lose, Doomed To Die, waar Norilsk aan meewerkte met openingsnummer Intro Officum Triste (Pt II) / Mountains of Depressiveness. Met zijn desolate kilheid en relatieve soberheid vertegenwoordigen de cover en de teksten de uitgeklede essentie van het genre, dat 25 jaar later nog steeds relevant is.

Beyond the Horizon werd gecomponeerd in de geest van de klassieke doom-death metal uit de jaren '90, en opgenomen tijdens dezelfde sessie. Het nummer gaat over de 'Inuit High Arctic Relocations', een tragische gebeurtenis in het midden van de twintigste eeuw die plaatsvond toen de Canadese autoriteiten een aantal noordelijke gemeenschappen van oorspronkelijke bewoners dwongen te verhuizen naar de zogenaamde High Arctic, een 'plaats van duisternis', en daarbij opzettelijk hun sledehonden afslachtten. Deze verplaatsing had een grote impact op de traditionele manier van leven van de Inuit en heeft nog steeds voortdurende gevolgen in de noordelijke gemeenschappen van vandaag.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit het meest donkere werkstukje is dat Norilsk ooit voortbracht. Dreunende, logge doomtonen voeren de boventoon, de staccato vocale voordracht geeft nog een extra dreigende lading. Een betreurenswaardige aanleiding levert - zoals zo vaak - wel prachtige muziek op; voor de liefhebber dan toch. Norilsk brengt deze digitale EP uit als een symbool van steun, en hoopt op betere tijden die gaan komen....

Nic Miquelon - vocals, bass

Nick Richer - drums

Tom Hansen - guitars

Matt MacIvor - guitars