Loading...

Oak - Lone

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-01-2020

Tracklist

01. Sculptures
02. Mirror
03. Abomination
04. Maze

Twee leden van de Portugese black metalband Gaerea besloten in 2019 om een nieuw project te beginnen om hun voorliefde voor old school atmosferische doom/death metal te uiten: Oak. Lone is hun eerste album.

Hierop horen we eerst twee hele lange composities (16 en 19 minuten) en daarna nog twee van iets meer 'normale' lengte (6 en 9 minuten). De sprankelende mix van doom en death metal klinkt zeer volwassen, de beide muzikanten hebben natuurlijk ook al de nodige ervaring. Vooral in de twee eerste tracks horen we een neiging naar funeral doom, met lang uitgerekte, maar zeer sfeervolle passages. Hierbij wordt uiteraard zeer ruimschoots de tijd genomen voor de opbouw en sfeerzetting. De muzikale invulling begint zeer ingetogen, maar neemt gaandeweg aan kracht en omvang toe.

De muziek schommelt met relatief gemak, bijna intuïtief, tussen de peinzende, langzame stukken naar al even expressieve, snellere passages. Gevoelens van wanhoop, hulpeloosheid, angst, weemoed, verlangen - bekende metgezellen binnen de doom metal - komen uitstekend naar voren in deze zeer sprekende klanken. De riffs zijn traag maar zwaar, het drumwerk is ook overwegend traag, al wordt zo af en toe ook de dubbele basdrum op subtiele wijze ingezet. Het death metal-gehalte komt vooral van de vocalen: het betreft hier een diepe grunt.

Natuurlijk: kort de bocht heeft Oak hier niks vernieuwends te bieden. Desalniettemin spreekt de muziek van het Portugese duo me enorm aan. Het vertrouwde karakter van de slepende, overwegend melodieuze maar toch logge doom metal weet blijkbaar altijd de weg naar mijn ziel te vinden. Deze muziek raakt me gewoon, ik laat me heerlijk meevoeren op de lome, onheilspellende klanken, wentelend in melancholie en droefenis....

Guilherme Henriques - Vocals, Guitars

Pedro Soares - Drums