Loading...

Obszön Geschöpf - Master Of Giallo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-06-2019

Tracklist

01. The New York Ripper
02. April Fool's Massacre
03. Body Pieces
04. Murderock
05. The Moon Watches Me When I Kill
06. The Black Gloves Of Terror
07. My Scalpel Dances At Midnight
08. The Death Kiss
09. Shadow Of The Hat Killer's Knife
10. Giallo Forever

Over Obszön Geschöpf, het langjarige Franse project rond alleskunner Remzi Kelleci, heb ik altijd wat gemengde gevoelens gehad. Enerzijds heeft hij muziek laten horen in het straatje van duistere metal met een industrial randje, dat me prima wist aan te spreken. Anderzijds verschoof de muziek nogal eens richting kitscherige gothic, waar ik niet zo heel gecharmeerd van was.

Het in 2013 verschenen Highway Of Horrors was het laatste album dat ik hoorde van deze band. Maar blijkbaar heb ik niks gemist, want in de afgelopen zes jaar is geen nieuw album verschenen. Op 31 oktober (uiteraard Halloween) 2018 kwam Obszön Geschöpf dan met Master Of Giallo (Giallo is Italiaans voor geel, tevens een aanduiding voor een specifiek 'fout' genre films dat in dat land verscheen in de jaren '60 tot en met '80). De horror-achtige insteek blijft het favoriete thema van Kelleci, en dat leent zich natuurlijk prima voor donkere muziek.

Maar op Master Of Giallo is de muziek toch opnieuw niet zo bijzonder als ik graag zou horen. Wat ik wel heel prettig vind is dat de band zich tegenwoordig van de uitgesproken rock/metal-kant laat horen. Electronica en industrial invloeden zijn tot een minimum beperkt; de muziek is uiteraard wel lekker duister, en klinkt voor Obszön Geschöpf-begrippen vooral heel organisch. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen, zoals The Moon Watches Me When I Kill bijvoorbeeld laat horen. Maar over het algemeen is het vooral het zeer aanwezige gitaarwerk dat opvalt, en dat dit misschien wel het meest 'metal' album maakt dat de band ooit uitbracht. Ik neem aan dat juist hiervoor de hele reeks aan gasten is opgetrommeld - de lijst is echt te lang om op te noemen - om vooral het snarenwerk optimaal te laten uitkomen.

Wat daarnaast opvalt is de enorme dosis groove die in de muziek terug te horen is. Kellelci heeft voor de gelegenheid de term "'90's horror groove metal" voor deze muziek van stal gehaald, en daar is eigenlijk niks tegen in te brengen. Al vind ik wel dat de muziek net zo gemakkelijk tegen rock als metal aan leunt, maar ach, dat doet er verder niet zo veel toe. Raakvlakken zijn er met bands als Pantera en Down, terwijl toch ook acts als Nine Inch Nails en White Zombie/Rob Zombie (vooral de vocalen vind ik enorm Rob Zombie) nooit ver weg zijn.

Nummers als albumopener The New York Ripper (al had dat akoestische intro best wat korter gemogen) Body Pieces (lekker zwaar), My Scalpel Dances At Midnight en The Death Kiss spreken me in het bijzonder aan. Het is vooral die lekker pakkende groove die zorgt voor de aantrekkingskracht, gekoppeld aan het toch wel wat duistere sfeertje. Toch had ik de muziek van Obszön Geschöpf heel graag nog steeds wat gevaarlijker en vooral uitdagender gehoord. Catchy en gevaarlijk gaan blijkbaar toch lastig hand in hand, waardoor ik de conclusie trek dat Kelleci gekozen heeft voor een middenweg tussen diverse voorgaande albums: wel een donker geluid, maar een minder eigenwijze aanpak. Dat pakt op Master Of Giallo goed uit wat mij betreft, ik heb het album met plezier beluisterd, maar ben niet doof voor eventuele verbeteringen.

Remzi Kelleci - zang, gitaren, elektronica

Matthieu Merklen - bas, gitaar