Loading...

Pagan Altar - Judgement of the Dead

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-04-2019

Tracklist

01. Pagan Altar
02. In the Wake of Armadeus
03. Judgement of the Dead
04. The Black Mass
05. Night Rider
06. The Dance of the Banshee
07. Reincarnation

Inderdaad, ik heb al best vaak over Pagan Altar geschreven. Met dank aan label Cruz Del Sur maakte ik kennis met deze obscure Engelse heavy metalband. Een bestaan in de jaren 1978-1985 leidde tot niets, pas in het tweede leven, vanaf 2004, kwam de erkenning. Wat ik allemaal eerder over de band te melden had moet je elders maar terug lezen, ik ga het hier alleen even hebben over de aanleiding voor het opnieuw van stal halen van deze band. De discografie van Pagan Altar is weliswaar best kort, maar niet echt overzichtelijk, en bestaat uiteindelijk vooral uit meerdere heruitgaven, door diverse labels, van een beperkt aantal albums. Naast Cruz Del Sur is bijvoorbeeld ook Shadow Kingdom op respectvolle wijze met het materiaal omgegaan.

Aan het verhaal van de re-releases wordt nu een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Na jaren van aankondigen verscheen in 2017 het definitief laatste album van deze band: The Room Of Shadows. Al langer aangekondigd door Cruz Del Sur - dat ook alle voorgaande albums uitbracht - verscheen dat album uiteindelijk via het Canadese label Temple Of Mystery Records, dat gerund wordt door Annick Giroux en François Patry, zanger en gitarist van de band Cauchemar; en zelfverklaarde fans van Pagan Altar. Toen namelijk in mei 2015 bekend werd gemaakt dat zanger Terry Jones zijn oneerlijke strijd tegen kanker verloor, leek het er niet meer op dat het album er nog zou gaan komen. Het album is toch afgemaakt met de oorspronkelijke zangpartijen van Terry Jones. Maar bij deze release van het laatste materiaal van Pagan Altar blijft het dus niet.

Want opnieuw hebben dus pure liefhebbers zich over de muzikale nalatenschap van deze band ontfermd. Temple Of Mystery heeft aangekondigd de volledige discografie van Pagan Altar opnieuw uit te gaan brengen, waarbij het materiaal volledig geremasterd zal worden. Ook zal het artwork een update krijgen, terwijl ook boekjes met foto's en liner notes bijgevoegd zullen worden, alsmede een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van deze band. De albums zullen zowel op CD, vinyl als cassette verschijnen.

Als eerste zijn nu Judgement of the Dead en Lords Of Hypocrisy aan de beurt, een eventuele releasedatum voor het overige materiaal is nog niet aangekondigd. Ik heb hier gekozen voor wat ooit als debuutalbum bedoeld was. Maar dus puur om te laten weten dat deze releases er aan gaan komen. Ik ga dus niet elk album apart nog eens herhalen, ik laat het bij deze aankondiging. Lees de respectievelijke reviews maar terug om meer over de albums te weten te komen.

Ik draag deze respectvolle heruitgaven dan ook een warm hart toe, omdat ik weet dat deze door echte mede-liefhebbers worden gebracht. Pagan Altar verdient het om nooit vergeten te worden! Hun mix van heavy en doom metal is precies datgene waardoor ik ooit van metal ben gaan houden; ik zal hier altijd een zwak voor houden, hoe oubollig de muziek anno nu ook mag klinken. Vooral Judgement of the Dead is het voor mij helemaal, nummers als Pagan Altar en het titelnummer zullen me voor altijd bij blijven.

Alan Jones - Guitars

John Mizrahi - Drums

Trevor Portch - Bass

Terry Jones - Vocals