Loading...

Per Wiberg - All is well in the land of the living, but for the rest of us . . . lights out

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-05-2021

Tracklist

1. All Is Well
2. In The Land Of The Living
3. But For The Rest Of Us...
4. Lights Out

Per Wiberg zal bij de meesten vooral bekend zijn als (gast)toetsenist bij een hele zwik Zweedse heavy bands als Spiritual Beggars, Opeth, Candlemass, Krux, Grand Magus, Tiamat, Switchblade, Arch Enemy, en misschien de laatste jaren als zanger en bassist van de bluesrock-band Kamchatka. Maar eigenlijk is hij stiekem gewoon multi-instrumentalist, want hij blijkt ook uitstekend overweg te kunnen met de (bas)gitaar.

Na al meer dan 25 jaar zijn diensten te hebben geleend aan de meest uiteenlopende bands vond Wiberg het twee jaar geleden echter wel eens tijd voor een solo-album. Simpelweg onder de bandnaam Per Wiberg heeft hij toen Head Without Eyes in elkaar gesleuteld, een album dat me bij vlagen uitstekend kon bekoren. Daar heeft hij nu een vervolg aan gegeven, een EP met de hele lange titel All is well in the land of the living, but for the rest of us . . . lights out.

Een blik op de tracklist maakt die merkwaardige titel meteen duidelijk. En het is dan ook net zo duidelijk dat je de vier nummers niet afzonderlijk moet beluisteren, maar als geheel. ook al verschillen ze alle vier enorm van elkaar qua muzikale invulling. Dat de nadruk ligt op het toetsenwerk zal niet verbazen, al vind ik de tracks ook behoorlijk zang-gericht (behalve de derde dan natuurlijk). Dat zorgt voor een zekere pakkendheid, die ook nodig is om de aparte hardrock van Wiberg te kunnen doorgronden.

Die muzikale insteek bevindt zich in de diverse (uit)hoeken van het brede begrip rockmuziek, variërend van ingetogen pianospel (But For The Rest Of Us...), via mysterieuze, hypnotiserende spacerock (opener All Is Well, afsluiter Lights Out) tot aan opzwepende heavy rock (In The Land of The Living). Ik karaktiseer de vier nummers nu wel heel snel en gemakkelijk, maar zo simpel zitten ze natuurlijk niet in elkaar. Binnen elk nummer gebeurt veel meer dan ik in een paar zinnen kan uitleggen.

Mocht je denken dat er binnen de rockmuziek tegenwoordig niets inventiefs meer gebeurt, dan zou ik zeker eens naar Per Wiberg gaan luisteren. Ik vind deze muziek bij vlagen echt helemaal te gek, maar kan me tegelijk voorstellen dat dit niet zomaar voor iedereen geldt.

Per Wiberg - gitaar, bas, toetsen, zang