Loading...

Phal:Angst - Whiteout

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-03-2023

Tracklist

01. Whiteout
02. Severance
03. Least Said, Soonest Mended
04. What Rests Mute In Bright Corners
05. Unhinged
06. What A Time To Be Alive
07. Unhinged (Lustmord Remix)
08. A Tale Of Severance (Jarboe Remix)

Phal:Angst uit Wenen volgt al zestien jaar hun visie op elektronische, industriële en analoge postrock, en dat doen ze consequent, terwijl ze zelfontplooiing met plezier omarmen. Phal:Angst schrijft geen liedjes, ze creëren stemmingen. Whiteout is een experiment in postrock, met progressieve electronica-grondslagen en sentimentele reflecties op de eenzaamheid van het menselijk bestaan. Absoluut een twijfelgeval voor een rock / metal-zine, maar eerlijk gezegd vind ik Whiteout een atmosferisch zeer sterk album waarvan bepaalde fragmenten me in de juiste stemming zeker weten te raken.

Met nog meer zorg en moeite is dit alweer vijfde album Whiteout in elkaar gesleuteld. Vijf maanden lang heeft het collectief een dreamteam, bestaande uit Alexandr Vatagin (engineer voor Kronos Quartett, Pauls Jets, Dives, Electric Indigo), Gerhard Potuznik (GD Luxxe, Mäuse, mede-eigenaar van label Angelika Köhlermann, producer van Chicks On Speed), Alexander Lausch (engineer voor Die Buben Im Pelz, Paul Plut, Mynth, The New Mourning) en Tobias Wöhrer (Leyya) betrokken bij het produceren, adviseren, opnemen, mixen en masteren.

De remixes zijn gemaakt door industrial / dark ambient-iconen Brian Williams ofwel Lustmord (Current 93, Nurse With Wound, SPK, Graeme Revell, Terror Against Terror, First Reformed) en Jarboe (The Swans), twee muzikanten die een fundamentele invloed hebben gehad op werk van Phal:Angst. Voor wie deze namen binnen een specifiek genre niks zeggen, zou ik vermelden dat er raakvlakken bestaan met meer gekende acts als Kraftwerk of Depeche Mode, en Mogwai.

De muziek op Whiteout draagt de kenmerken van een uitzonderlijk individualistische, zo niet eigenzinnige band. Er zijn geen conventionele liedjes in de traditionele zin van het woord; in plaats daarvan zijn er plakkerige, cinematografische geluids-tapijtjes die door talloze sferen en temperamenten dwalen. Deze zijn vaak dystopisch, melancholisch, maar ook hyper-harmonisch met een uitgesproken voorliefde voor romantiek.

Deze keer zijn vervormde woede-uitbarstingen verminderd ten gunste van meer galmende, gothische, rustgevende klanken, subtiele dub-breaks en ritmische vocale samples met stampende beats in slow motion. Het is een werk dat geduld, rust en aandacht vraagt van de luisteraar. En mogelijk mentale veerkracht. Wanneer de repetitieve regel "So also ist das Sterben" (Dus dit is hoe het is om te sterven), vanaf het einde van het album de luisteraar voorbij het rijk van de levenden voert op een crescendo van lawaai en harmonie, kan men de cerebrale magie waarderen van de sonische sfeer van Phal:Angst.

Ph - vocals, harp, kaoss-pad, metallophone

al - guitars, vocals

: - bass

Angst - electronics