Loading...

Purification - Perfect Doctrine

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-12-2020

Tracklist

01. Opium Blade
02. On the Wings of Pestilence, Darkness Takes Flight
03. All the Glittering Jewels (Part I)
04. All the Glittering Jewels (Part II)
05. Sabbatharian Blood Feud
06. Throw Away the Cross
07. Dark Age Warlord Resurrected by Seditious Trickery
08. The Theurgy / Lunar Hymn 999

Het is iets meer dan een jaar geleden dat de Amerikaanse doom metalband Purification hun eerste album Destruction Of The Wicked uitbracht, maar hun tweede komt al een goed jaar later. Het debuut kende ik nog niet (maar heb ik inmiddels ook beluisterd) dus Perfect Doctrine is mijn kennismaking. En dat blijkt een zeer aangename! Perfect Doctrine verscheen in juli al in eigen beheer (digitaal) maar ik denk dat de release via het Duitse Rafchild Records ons Europeanen pas op het spoor van deze band zal zetten. Terechte aandacht wat mij betreft!

De stijl op Perfect Doctrine is geworteld in dezelfde voedingsbodem als die waaruit bands als Reverend Bizarre, Lord Vicar en Saint Vitus ontsproten zijn; zeg maar het betere post-Black sabbath-tijdperk. De rekrutering van drummer Count Darragh heeft ertoe geleid dat de band niet alleen letterlijk is gegroeid van een duo naar een meer conventioneel trio, maar ook dat het geluid wat voller is geworden; Lord Donangato Resurrected kan zich nu volledig concentreren op de leadgitaar - naast William Marshall Purify's vette ritmes en opvallende zangpartijen.

Terwijl Perfect Doctrine zich aan een lo-fi geluid houdt dankzij een lekkere rauwe, basic productie, geeft het muzikale vakmanschap de nummers dit keer een meer atmosferische inslag. De gitaren krijgen onvermijdelijk de meeste focus, omdat er naast de lagen riffs, leads en fuzz ook nog ruimte is voor solo's. De bas zorgt nog steeds voor een knapperige ondergrond die af en toe de kans krijgt om te schitteren, en de dissonante vocale benadering zorgt voor een extra onheilspellend sfeertje. Het algehele geluid is niet vol in de traditionele zin, soms lijken enkele elementen zelfs wat uit de verte te komen, maar dit past bij uitstek bij de eigenzinnige houding van Purification.

De songwriting is inmiddels ook wat meer gestroomlijnd ten opzichte van het debuut. Een compactere aanpak, meer herkenbaarheid en structuur dragen bij aan het luistergenot. Het experiment zit 'm wat mij betreft met name in het benaderen van die typische old school (psychedelische) doom-sfeer, en dat doet deze band echt goed vind ik. Zonder nadrukkelijk pakkend te willen klinken laat elk nummer wel een aantrekkelijke groove of in elk geval een meeslepende drive horen. Dit is verslavende muziek, zonder catchy te zijn. Ik vind dit echt helemaal te gek!

Ik kies er bewust voor om geen enkel individueel nummer uit te lichten, ik vind Perfect Doctrine namelijk acht keer keihard raak! Stevig geworteld in de traditionele doom, moet de lichtelijk excentrieke aanpak van Purification er voor zorgen dat ze niet in generieke klassieke eenvormigheid vervallen, terwijl ze toch een beroep doen op deze niche. Natuurlijk zijn er nog wel wat verbeterpuntjes te bedenken, maar in de basis staat Perfect Doctrine als een atmosferisch griezelhuis! Okay, misschien toch een stiekem hoogtepuntje aanwijzen: het duo All The Glittering Jewels.

Marshall William Purify - Guitars, Bass, Vocals

Lord Donangato Resurrected - Guitars

Count Darragh, Heathen Conjurer - Drums