Loading...

Revulsion - Revulsion

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-02-2021

Tracklist

01. Last Echoes of Life
02. Pyre
03. Walls
04. Mustaa Hiiltä
05. Lihaan Sidottu Kirja
06. Wastelands
07. Unravel
08. Silence
09. Pawns
10. Viimeinen Rituaali

Revulsion bestaat al sinds 2005, maar komt nu 'pas' met hun debuutalbum. Eerder verschenen al wel een demo (2010) een mini-album Defiled (2011) en een single (2016). De band is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Finland. Het is dan ook geen verrassing dat het land (naast een ontelbaar aantal meren) beschikt over enkele van de beste death metalbands, en het zou zo maar zo kunnen zijn dat Revulsion naar aanleiding van hun zelfgetitelde debuutalbum als een van hen kan worden beschouwd. Om samen met labelgenoten als Sepulchral Curse en Sadistik Forest het Finse death metal-geluid vooruit te helpen.

Ze zitten niet vast aan het old school geluid, maar gaan in plaats daarvan vooruit met hun agressieve, scherpe en venijnig groovende vorm van death metal die smeekt om herhaaldelijk luisteren. Er hangt een sfeer van dissonantie over hun geluid, die wat zwartgeblakerde invloeden laat horen, zoals in opener Last Echoes of Life. Dat zit 'm dan vooral in de spetterende blasts. Want voor de rest is het toch echt slopende doomdeath dat de klok slaat; deze combinatie klinkt echt verpletterend interessant. Dit is death metal die eigentijds en praktisch is, waarbij de beste elementen van alle tijden worden gebruikt en, zonder ergens iets na te spelen. Bereid je voor op een intense luisterervaring van begin tot eind.

De aanpak van platgetreden paden gemixt met een eigentijdse groove levert bij vlagen frisse fragmenten op. Wastelands is daarvan een goed voorbeeld, dit is echt een verdomd pakkend nummer. Daar tegenover wordt met Mustaa Hiiltä (hoor ik hier die dissonantie in de gitaarleads!) het principe van een doomaanpak gehanteerd: gas terugnemen om een atmosferische dreiging te laten toenemen; duister en onheilspellend. Dan helpt het enorm dat de productie zo smerig klinkt als de hel! Maar ook dat het klapperende baswerk zo duidelijk wordt uitgelicht, ik ben er gek op.

Ondanks de aangehaalde doom-connectie zijn de nummers opvallend kort en compact. Doseren is het devies. Geen overbodige poespas, maar recht voor z'n raap met directe, rake klappen. Fans van Finse (doom)death slaan onmiddellijk toe!

Aleksi Huhta - Vocals

Jari Toppinen - Guitar

Jarkko Viitasalo - Guitar

Tuomas Alatalo - Bass

Atte Karppinen - Drums