Loading...

Ribspreader - Crypt World

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-08-2022

Tracklist

01. The Dead and the Rotten
02. Cold Skeletal Grip
03. Plague Apocalypse
04. The Bone Church
05. Slasher's Night Out
06. Into the Morbid Pits
07. Good Hatchet Fun
08. Maggot Storm
09. Nocturnal Sanguinator

Pffff, iets leuks en / of interessants schrijven over de nieuwe Ribspreader, dat is best een uitdaging. Ik volg Rogga Johansson en zijn (vele!) bands en projecten al best een aantal jaar. En hoe gaaf ik zijn old school death meestal ook vind, heel veel onderscheidend materiaal zit er in de loop der jaren niet meer tussen. De verhalen over The Cleaner en Mr. Filth hebben dan in elk geval nog een thematische samenhang.

Crypt World is het nieuwe, inmiddels negende album van Ribspreader, dat traditioneel goed is voor zo'n half uur aan stompende, groovende death metal van klassieke snit. Net als op Suicide Gate - A Bridge to Death uit 2016 wordt Johansson hier ter zijde gestaan door drummer Jeramie Kling en gitarist Taylor Nordberg. Inderdaad, twee Amerikanen, beiden met heel veel gemeenschappelijke bands in het portfolio, waarbij vooral Inhuman Condition en Massacre opvallen. Maar ook in Eye of Purgatory, Goregäng, Infernaeon en Wombbath komen we beide heren tegen.

Het is echter opvallend hoe de invloed van Massacre hier is terug te horen, dat kan toch bijna geen toeval zijn. Johansson zingt uiteraard heel anders, maar bij veel nummers, zeker in de snelste stukken, kun je Kam Lee bijna horen meekrijsen. Sowieso zijn er volop kruisbestuivingen binnen de bezetting van al die Johansson en aanverwante bands. Sterker nog: Johansson is sinds twee jaar ook actief bij Massacre..

Lang verhaal kort: anno 2022 combineert Ribspreader het beste van twee continenten. De mengvorm van de authentieke Zweedse school met Amerikaanse brutaliteit zorgt ervoor dat deze band misschien toch net een tikje anders klinkt dan je misschien verwacht. In de hoofdlijnen is en blijft het natuurlijk 'zompige death metal van vroeger'. Ik hou er van. Luistertip: Good Hatchet Fun, het traagste, maar ook het lompste, zwaarste en logste nummer van allemaal!

Rogga Johansson - zang, gitaar, bas

Taylor Nordberg - gitaar

Jeramie Kling - drums