Loading...

Romuvos - The Baltic Crusade

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-07-2020

Tracklist

01. Saule (1236)
02. Memel (1257)
03. Skuodas (1259)
04. Durbe (1260
05. Pukarwis (1261)
06. The Baltic Crusade
07. Lubawa (1263)
08. Karuse (1270)
09. Aizkraule (1279)

Hymnes van heidense oorlogen tegen christelijke indringers en traditionele Baltische liederen: de folk metal-krijgers van RomuvoS (met Litouwen als oorspronkelijke thuisbasis) brengen de oude praktijken en tradities van de Baltische bevolking weer tot leven met een mix van verheven zang, vervormde riffs en traditionele instrumenten waardoor je je hoorns opsteekt en meedoet met hun strijdkreten.

En het is een strijd die ze met volle kracht en in elk opzicht kunnen aangaan. De naam van de band verwijst naar het herstel van de traditionele heidense etnische religie van de Baltische bevolking, waardoor de oude praktijken van de Litouwers nieuw leven werden ingeblazen vóór hun gedwongen kerstening. In 2012 begon RomuvoS als eenmansoperatie van zanger Velnias (ook keyboards, gitaren en percussie), waarbij hij zwaar putte uit Baltische folklore en mythen, met thema's van oude goden en historische veldslagen, evenals een algemene liefde voor en verbinding naar het Baltische gebied; en bracht Romuvan Dainas (2014) uit. Direct daarna vormde Velnias een muzikale kracht om hem heen om in 2016 het tweede album Infront Of Destiny op te nemen. De band, nu compleet met leden uit Litouwen, Duitsland en Israël (drie-vijfde van de bezetting van de black metalband Eternal Decay), begon met het spelen van grote festivals in Europa en tekende bij het Litouwse Dangus Records.

Vervolgens ging de volgende line-up rond oprichter Velnias (leadgitaar, nyckelharpa, fluit, percussie, doedelzak), Ofer (ritmegitaren), Ąžuolas (bas) en Morax (drums), op zoek naar creatie het derde album: The Baltic Crusade. Op dit werk heeft de band het tot hun missie gemaakt om een ​​album te creëren dat diep geworteld is in hun eigen geschiedenis, met als thema het Litouwse kruistochtgedeelte van de Baltische kruistochten, een reeks veldslagen die plaatsvinden van 1236-1279 in de nasleep van de "grote" kruistochten. Gedurende die tijd moesten de heidense Baltische strijders hun thuisland verdedigen tegen gedwongen kerstening door de Livonian Order-tak van de Duitse Orde. Elk nummer van dit epische conceptalbum vertegenwoordigt een specifieke strijd, wat het een geweldig historisch stuk tijd maakt, het verhaal vertelt en de erfenis van de laatste heidenen van Europa en hun standpunt tegen de christelijke indringers vereeuwigt. En het is geen kleine spoiler dat het niet zo goed ging met de Duitse Orde.

Door het onderwerp naar het heden te brengen, vindt de band relevantie in deze oude gebeurtenissen die gemakkelijk kunnen worden toegepast op de moderne wereld van vandaag. De boodschap is luid en duidelijk te horen, aangezien - in dezelfde uitdagende geest als hun voorouders - de muzikanten trots zeggen: "Buig je hoofd voor niemand, hef je hoorn met mede voor een zwaard met bloed. Wees niet trots alleen omdat je geboren bent uit een ras of status, maar wees trots op de dingen die je krijgt door hard te werken en uitdagende inspanningen. Vind niet alleen je weg, maak er een!"

Niet alleen de statements van de band zijn krachtig, hun muziek is dat ook zeker! Er is veel ruimte gemaakt voor de folk-insteek binnen de ruige metal van RomuvoS, waardoor de band een behoorlijk eigen smoel heeft. Natuurlijk herkennen we de meeste instrumenten van andere folk-acts, maar het is vooral het gebruik ervan, en de thematiek, die de band zijn eigen plaats garandeert binnen het brede metal-spectrum. Het verhalende karakter is daar uiteraard ook debet aan. Liefhebbers van het genre zullen zeker met The Baltic Crusade uit de voeten kunnen.

Velnias - Vocals, Percussion, Keyboards, Flutes

Ažuolas - Bass Guitar

Morax - Drums, Percussion

Monarch Erhelbeta - Guitars

Bendor Blackwolf - Guitars