Loading...

Sabbath Assembly - Rites of Passage

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-07-2017

Tracklist

01. Shadows Revenge
02. Angels Trumpets
03. I Must Be Gone
04. Does Love Die
05. Twilight of God
06. Seven Sermons to the Dead
07. The Bride of Darkness

Zal onze liefde sterven

Of zullen we gewoon zuchtend

Ons verwonderen over hoe het zo blijft

Van de muziek (en de thematiek) van het Amerikaanse gezelschap Sabbath Assembly werd ik al eerder redelijk enthousiast. Inmiddels heeft de band onder aanvoering van zangeres Jamie Myers een nieuw album - het vijfde alweer - op de mensheid losgelaten: Rites Of Passage. Ik ben benieuwd of en hoe de band zich ontwikkeld heeft.

En dan heb ik het idee dat de ontwikkeling die op voorganger Sabbath Assembly (het album dus) is ingezet, is doorgetrokken. Daarop was al te horen dat er meer plaats werd ingeruimd voor elektrische muziek in plaats van akoestische, en de band zich hoe langer hoe meer richtte op authentieke heavy metal met een doomy sfeertje. Natuurlijk wordt dit nog altijd vermengd met retro-rock met een occulte thematische inslag, en de statige vocale voordracht van Myers.

Vooral het eerste trio nummers voldoet aan die kwalificatie van premature, donkere metal; waarvan de sfeer mij echt enorm aanspreekt. Als ik het zou moeten omschrijven kom ik tot een mix ergens tussen Ghost (de pakkendheid en thematiek van de muziek) en Mercyful Fate (de heavy metal en eveneens thematische elementen). Echt heavy a la doom wordt de muziek nooit, maar er wordt degelijk serieus aan de metal gesnuffeld; de band heeft tegenwoordig zelfs twee gitaristen in de gelederen.

Met Does Love Die stort de opgebouwde sfeer dan wel een beetje in, en keren we in muzikaal opzicht terug naar 'oudere' Sabbath Assembly-tijden. Meer ingetogen, ook akoestisch gitaarwerk, een veel rustigere vocale invulling, en een nadrukkelijk psychedelisch sfeertje zijn dan de kenmerken. Echter: als intermezzo of qua afwisseling komt het mij wel prettig uit eerlijk gezegd.

De navolgende tracks Twilight Of God en Seven Sermons to the Dead gaan eigenlijk een beetje tussen beide aspecten in zitten, zodat Does Live Die werkelijk een fraai scharnier blijkt in de opbouw van het album. Vooral laatstgenoemde bouwt weer op richting doomy rock/metal, laat zelfs uptempo stukjes horen, en vormt daarmee een fraaie opmaat naar de zeer afwisselende, maar ook enorm spannende afsluiter The Bride of Darkness.

Zo heeft Sabbath Assembly wat mij betreft toch weer een prettig beluisterbaar album afgeleverd. Het is me inmiddels al gebleken dat bij bands in dit genre het gevaar van herhaling (en daarmee stilstand) op de loer ligt. Sabbath Assembly heeft dit mijns inziens vooralsnog weten te omzeilen, en laat een vrij logische ontwikkeling, en in elk geval nog genoeg variatie horen. Waarvoor mijn waardering!

Jamie Myers - vocals

Kevin Hufnagel - guitar

Ron Varod - guitar

Johnny DeBlase - bass

Dave Nuss - drums