Loading...

Samael - Passage - Live

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-03-2024

Tracklist

01. Passage
02. Rain
03. Shining Kingdom
04. Angel's Decay
05. My Saviour
06. Jupiterian Vibe
07. The Ones Who Came Before
08. Liquid Soul Dimension
09. Moonskin
10. Born Under Saturn
11. Chosen Race
12. A Man in Your Head

In 1996 kwam de inmiddels ervaren en gewaardeerde industriële black metalband Samael uit Zwitserland met hun belangrijke album Passage. In eigen woorden: "een mijlpaal in onze geschiedenis, het album dat ons heeft gemaakt tot de band die we nu zijn". Om dat gegeven te vieren is een live opgenomen versie van het album verschenen, opgenomen tijdens de Passage 25th Anniversary Tour. Opgenomen tijdens een uitverkocht concert in Krakau op de laatste dag van de Europese etappe van die tour biedt de live-registratie een frisse kijk op het originele album.

De nummers blijven hetzelfde, maar gevangen in de urgentie van een live-omgeving, lijken ze rauwer en zwaarder dan ze oorspronkelijk waren, en de rijping van een kwart eeuw maakt ze directer. Passage - Live is de eerste officiële opname met de huidige line-up van de band, en aangezien Drop en Ales allebei fans van het album waren voordat ze bij de band kwamen (respectievelijk in 2015 en 2018) voegen ze verse krachten en energie toe aan de al bestaande muziek.

Passage - Live is een bewijs van een album dat zijn stempel heeft gedrukt op een generatie metalfans, terwijl Samael op weg was naar een meer industrieel geluid, afkomstig van hun roots in de black metal, zonder daar volledig afstand van te nemen. De nieuwe insteek zorgde wel voor een doorbraak naar een breder (internationaal) publiek.

De muziek op Passage blijkt de tand des tijds redelijk te hebben doorstaan, en klinkt - logischerwijs - misschien minder fris als bijna dertig jaar geleden, maar de urgentie vind ik nog best voelbaar. Sowieso zorgt de technische superioriteit - ook logischerwijs - er voor dat Passage Live klinkt als de spreekwoordelijke klok. De live-ervaring zorgt daarbij voor extra verdieping ten opzichte van de meer klinische studio-variant van ruim 25 jaar geleden.

Vorph - Guitars, Vocals

Xy - Drums, Percussion, Keyboards, Samples, Drum programming

Drop - Guitars

Ales - Bass