Loading...

Sentient Horror - Morbid Realms

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-01-2020

Tracklist

01. Call of Ancient Gods
02. Bound to Madness
03. Sworn to the Dead
04. Reanimated
05. Ripped From Hell
06. Loss of Existence
07. Black Wings of Delirium
08. Obsessive Killing Disorder
09. Morbid Realms
10. Cemetery Slaughter

Sentient Horror is een van de vele old school death metalbands die de steeds verder afkalvende aardkloot bevolken. Deze variant is afkomstig uit New Jersey, Verenigde Staten, is in 2014 opgericht als Sentience, en komt eind november 2019 met hun tweede album op de proppen: Morbid Realms.

Gelukkig is hun muziek niet zo eenvormig als dat ik voorhand verwachtte, Sentient Horror onderscheidt zich van de massa met een overdonderende aanpak. Vanaf opener Call of Ancient Gods is het direct keihard raak, en grijpt de beukende death metal je bij de strot, om voorlopig niet los te laten. Bikkelhard en in your face rossen de riffs je gehoorgangen binnen, en teistert de ritmesectie je incasseringsvermogen. Afwisselend lomp en bruut, op andere momenten dreigend en melancholisch werken de gitaarleads onverbiddelijk op je in. En als slagroom op de taart doet de verrot klinkende rauwe brul van bandopperhoofd Matt Moliti de rest. Probeer daar maar eens onderuit te komen.

Mocht ik met voorgaande alinea de indruk hebben gewekt dat Sentient Horror in een enkel tempo doorstampt, dat is zeker niet het geval. Okay, het tempo ligt overwegend hoog, maar er worden voldoende breaks en tempowisselingen ingepast om voorspelbaarheid te mijden. Tracks als Bound To Madness en titelnummer Morbid Realms laten onheilspellende, sinistere en dreigende passages horen. Eigenlijk geheel in de geest van de oude helden van de Zweedse school; ik moet in elk geval regelmatig denken aan voorbeelden als Entombed, Grave en Bloodbath, om er maar een paar te noemen.

Ook weten de heren net zo goed goed raad met stompende grooves, een onmisbaar element in dit genre. Daarnaast geven de met regelmaat ingezette, spetterende gitaarsolo's Sentient Horror een behoorlijk eigen smoel. Liefhebbers van Europees-getinte old school death zullen zeker plezier beleven aan Morbid Realms. Sentient Horror klinkt dan ook eigenlijk niet echt Amerikaans. Het onbehouwen, lompe karakter van die scene wordt goed verweven met de meer gepolijste Europese stijl, zodat een redelijk eigen brouwseltje ontstaat. Aanrader!

Jon Lopez - Guitars

Matt Moliti - Guitars, Vocals

Tyler Butkovsky - Bass

Sean Meyers - Drums