Loading...

Sentient Horror - Rites Of Gore

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-06-2022

Tracklist

01. A Faceless Corpse
02. Obliteration of Souls
03. Swamp Burial
04. Rites of Gore
05. Splitting Skulls
06. Descend to Chaos
07. The Grave is my Home
08. Till Death Do Us Rot
09. The Eyes of Dread
10. Supposed to Rot [Entombed cover]

Sentient Horror is een van de vele old school death metalbands die de steeds verder afkalvende aardkloot bevolken. Deze variant is afkomstig uit New Jersey, Verenigde Staten, is in 2014 opgericht als Sentience, en komt in april van dit jaar met hun derde album op de proppen: Rites Of Gore. Het momentum van hun prima tweede album Morbid Realms dat eind 2019 verscheen, ging helaas verloren in een niet nader te noemen pandemie. Nu is het tijd voor wraak.

Gelukkig was hun muziek toen niet zo eenvormig als dat ik op voorhand verwachtte, Sentient Horror onderscheidt zich van de massa met een overdonderende aanpak, en de brutaliteit en wreedheid van old school death metal combineert met een passie voor de melodieuze roots van metal. Nu zorgen de frustraties die de pandemie met zich meebrachten, voor een directere en brutalere aanpak vergeleken met de voorganger. De somberheid wordt verpakt in nummers over ondoden en moorddadige slashers, inderdaad zeer klassieke thema's voor een old school death metalband. De afsluitende Entombed-cover zegt waarschijnlijk genoeg over de (muzikale) intenties van deze band.

Naar aanleiding van het vorige album constateerde ik al dat Sentient Horror een combinatie maakt van de Amerikaanse death metal en de klassieke Zweedse variant. Het kwartet speelt eigenlijk een soort "veramerikaniseerde" Zweedse death metal-stijl; het brute van Amerikaanse death metal met het vernuft van de oorspronkelijke Zweedse death. En dan zonder de nadruk op het typerende HM2-geluid.

Wanneer ik tracks als titelnummer Rites Of Gore, Splitting Skulls en Descend To Chaos zo achter elkaar voorbij hoor komen in het midden van het album, dan ben ik wel verkocht. Dit is death metal naar mijn verdorven hartje. Bruut, rauw, een tikje korrelig, voorzien van pakkende riffs en grauwende stembanden, ja zo smerig hoor ik mijn death metal graag. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die stiekeme, vingervlugge solo's, die ook op onverwachte momenten opduiken. Goed hoor!

Bijna aan het einde maakt The Eyes Of Dread het plaatje helemaal af met z'n verslavende grooves, wat een heerlijk stampend nummer, en een stevige opmaat naar Supposed To Rot als toetje. Rites Of Gore is een gaaf album, zeker om te horen van een Amerikaanse band.

Matt Moliti - Vocals, guitars

Jon Lopez - Guitar

Tyler Butkovsky - Bass

Evan Daniele - Drums