Loading...

Sepulchral Curse - Abhorrent Dimensions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-11-2023

Tracklist

01. Onward the Legions
02. The Serpents of Uncreation
03. Among the Wretched Columns
04. Graveyard Lanterns
05. Stagnant Waters
06. Burial of Souls
07. Through Abhorrent Dimensions

De Finse death metalband Sepulchral Curse volg ik al even, en heb ik hier al een paar keer besproken. Over hun eerste langspeler Only Ashes Remain (2020) was ik razend enthousiast. Na wat tussendoortjes is het nu tijd voor het tweede volledige album: Abhorrent Dimensions.

Het Finse gezelschap heeft hun geluid sinds hun oprichting alleen nog maar uitgebreid, en bijna bij elke release meer invloeden toegevoegd om het geheel rijker en diverser te maken. Die lijn wordt op dit nieuwe album doorgetrokken, waardoor een nog inventiever en volwassener geluid ontstaat. Ze kunnen er nu dan ook meer dan ooit op bogen dat ze een krachtig en behoorlijk eigen geluid voortbrengen. Enerzijds brut(al)er, maar toch ook verfijnd.

De muziek klinkt ingewikkelder en complexer dan ooit tevoren, maar blijft ondanks alles opmerkelijk robuust en coherent, en wordt bij elkaar gehouden door het dikke en onmogelijk diepe gebrul van de zanger. Het zijn wat mij betreft vooral de zwartgeblakerde elementen die het meest opvallen, Sepulchral Curse houdt van volvette blasts, terwijl ook de tremolo-riffs je om de oren vliegen. Uiteraard gaat dit nooit ten koste van die verrukkelijke onheilspellende atmosfeer, want die staat wat mij betreft boven alles!

Zonder het heerszuchtige geluid te verraden, vertoont elk nummer verschillende tinten van emotie, onthult zelfs een glimp van goed verankerde melodieën, en weeft een boeiend eigen verhaal samen. Ze hebben een verbluffend genuanceerd album gemaakt voor muziek die zo verpletterend en dominant is, en zullen zichzelf zeker steviger op de extreem-metalen landkaart zetten met deze release!

Kari Kankaanpää - Vocals

Jaakko Rïïhimäki - Guitar

Aleksi Luukka - Guitar

Niilas Nissilä - Bass, Vocals

Johannes Rantala - Drums