Loading...

Seraph In Travail - A Black Death Incense

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-03-2021

Tracklist

01. Fixed And Dilated
02. My Bitter End
03. When They Crown You Queen
04. In Hemorrhagic Hues
05. Dead Scream Kill
06. For The Wrath Of Dying Days
07. The Apostate Coil
08. Across Bloody Waters

Seraph In Travail werd in 2008 opgericht door gitarist Joe Bonner en zanger Jon Sutherland om een ​​door klassieke muziek beïnvloede extreme metalband te zijn. Het kostte jaren van geschrapte demo's, lokale shows en wijzigingen in de line-up om een ​​gerichte muzikale richting te vinden en het eerste album, Bring Forth Death, in 2015 te baren. Met de toevoeging van Mike Shaw op drums en Dan Shegogue op gitaar, werden het tempo, de sfeer en de volwassenheid van het melodie-gedreven geluid op Bring Forth Death opgevoerd om in 2019 een tweede album te produceren genaamd Lest They Feed Upon Your Soul. Meteen na de release van 2019 zag de band af van serieuze live-avonturen en ging in plaats daarvan in een razend tempo aan de slag om zichzelf te overtreffen met een intense vervolg-plaat die eind 2020 werd voltooid. A Black Death Incense is het derde en nieuwste deel in Seraph In Travail's discografie, en verscheen op 19 maart.

Met nadrukkelijke invloeden van (melodieuze) death metal brengt deze band toch vooral symfonische zwartgeblakerde metal. Bij een eerste beluistering zijn er twee namen die in mijn hoofd vechten om voorrang om als vergelijking te mogen dienen: Dimmu Borgir en Carach Angren. De atmosfeer die wordt neergezet op A Black Death Incense is vergelijkbaar duister, terwijl de muzikale aanpak navenant melodieus te noemen is. Een zware basis van blasts en somber-stemmende riffs en ruige vocalen wordt dik aangezet met prachtige symfonische sfeer-impressies en melodieus leadgitaarwerk. De inzet van vrouwelijke achtergrondzang en strijkers vormen hierbij een aangename aanvulling.

De acht composities zitten lekker in elkaar, en combineren op fraaie wijze duister en kracht enerzijds, en melodie en toegankelijkheid anderzijds. Ondanks dat er bij vlagen best veel gebeurt, zijn de nummers toch redelijk compact, zowel qua lengte als inhoudelijk. Na de nieuwsgierig makende opener Fixed And Dilated is My Bitter End hier een sterk voorbeeld van. Brute metal en de fraaie symfonische, bij vlagen ingetogen, arrangementen (met ook de nodige ruimte voor de piano) versterken elkaar tot een frisse dynamiek. Ook wordt een sporadische (korte) gitaarsolo niet geschuwd. Ook het enorm zware In Hemorrhagic Hues vind ik een heerlijk nummer, prachtig uitgesponnen, met een prettige drive.

Dan komt zo halverwege het album toch een moment dat ik een 'maar' moet gaan toevoegen. Hoewel ik van elk van de afzonderlijke nummers kan genieten, ontvouwt zich onderling te weinig variatie. Dat Seraph In Travail op zich weinig toevoegt aan het symfonische heavy genre vind ik op zich nog niet eens zo bezwaarlijk. Er zijn verwijzingen naar bekendere bands in het genre, maar deze Amerikanen doen 'gewoon' hun eigen ding. Wat me uiteindelijk wel stoort is dat de opbouw van de nummers volgens een vast stramien plaats vindt, en daardoor de nummers te veel op elkaar gaan lijken, of in elk geval te weinig afwisseling bieden. A Black Death Incense is muzikaal-technisch en -inhoudelijk prima in orde, maar een iets meer eigen smoel en meer variatie en diepgang in de composities zijn welkom.

Jonathan Sutherland - Vocals, Bass

Dan Shegogue - Guitar

Mike Shaw - Drums

Joe Bonner - Guitar

Rachel Kolster - Violin, Cello

Victoria Ebiana - Vocals