Loading...

Serenity - The Last Knight

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-02-2020

Tracklist

01. The Last Knight
02. Invictus
03. Set The World On Fire
04. Keeper Of The Knights
05. Souls And Sins
06. My Kingdom Comes
07. Queen Of Avalon
08. My Farewell
09. Down To Hell
10. Wings Of Pride
11. Call To Arms
12. Souls And Sins (Acoustic Version)

Serenity brengt hun zevende studioalbum The Last Knight uit op 31 januari 2020 via Napalm Records. Het is een conceptalbum dat het leven van de Heilige Romeinse keizer Maximilian I beschrijft. Voortbouwend op dat verhaal heeft de band een historisch, muzikaal concept gecreëerd dat nog nooit eerder is gezien. Ze hebben hun fans en publiek al bijna twintig jaar weten te boeien, en zijn nog lang niet van plan om te stoppen. Opnieuw kan zanger Georg Neuhauser - die in het dagelijks leven geschiedenisleraar is - hier zijn ei helemaal in kwijt.

Al jaren is de band een uitstekend voorbeeld van epische, symfonische en melodieuze metal, met zowel uitgesproken power als hart en ziel voor deze heavy muziek. Nu dwingt de band zichzelf naar het volgende niveau. Serenity heeft zichzelf opnieuw gedefinieerd zonder hun muzikale wortels te vergeten The Last Knight is een waardige opvolger geworden voor de erfenis van Maximilian, eveneens klaar om de wereld te veroveren. De band nodigt je uit om deel uit te maken van deze grote zoektocht!

Hoe meer de voorgekookte promo-praat appelleert aan je gevoel dat je iets mist wanneer je de band met hun nieuwste album niet omarmt, des te meer denk ik altijd: kan zo'n band niet op eigen kracht overtuigen? Heeft Serenity nog zo veel te bewijzen? Doen ze op hun zevende album The Last Knight echt zo iets bijzonders? Beide keren is het antwoord nee wat mij betreft. Serenity heeft zich al lang en breed bewezen met hun bombastische, heldhaftige strijdliederen, verpakt in symfonische power metal. The Last Knight is "gewoon" een volgend hoofdstuk in de loopbaan van deze uitstekende band.

Serenity houdt vast aan de formule waarmee de band succesvol is. Cheesy power metal met de nodige symfonische / orkestrale arrangementen, voorzien van veel toetsen, bij vlagen volgepropt met koortjes (Set The World On Fire, Call To Arms) en tot in de puntjes geproduceerd. Of je daar dan van houdt wordt vraag twee, maar objectief bekeken beschouw ik de kwaliteiten van deze band als onmiskenbaar. We horen hier goede componisten en muzikanten aan het werk, maar dat betekent wat mij betreft niet automatisch dat ik het ook geweldige muziek vind.

Ik vind de muziek te klinisch, te bedacht. Ik mis spontaniteit, en het rauwe randje dat metal voor mij zo interessant maakt. Serenity speelt - letterlijk en figuurlijk - enorm op safe, zonder spanning en avontuur. Het is vooral oerdegelijk. Hun catchy metal is daarmee voor mij veel te voorspelbaar. Ik denk echter wel dat de liefhebbers van epische power metal hier opnieuw van zullen smullen.

Georg Neuhauser - vocals

Fabio D'Amore - bass, guitar, vocals

Andreas Schipflinger - drums, vocals

Chris Hermsdörfer - guitars, vocals