Loading...

Sworn Enemy - Gamechanger

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-05-2019

Tracklist

01. Intro
02. Prepare for Payback
03. Seeds of Hate
04. Coming Undone
05. Justify
06. DOA
07. Fragments of a Broken Life
08. The Fall of Modern Man
09. Selling a Dream
10. The Consequence
11. Integrity Defines Strength

Vijf jaar na Living on Borrowed Time komt Sworn Enemy met hun zesde album, getiteld Gamechanger. Zou het album dat voor de band ook gaan betekenen? Na het debuut As Real As It Gets (2003) timmert de band weliswaar energiek aan de weg, maar de status van gelijkgestemden uit het genre heeft de band niet echt weten te bereiken; al was de band al vaak een dankbare support van onder anderen Anthrax, Mastodon, Sepultura en Suicide Silence. Het album is opgenomen met producer Robb Flynn (Machine Head), dat zou toch een zekere kwaliteit moeten garanderen zou je zo denken.

In de basis speelt Sworn Enemy 'gewoon' hardcore, die voorzien is van de juiste hoeveelheden energie en agressie, en groove. Precies de hoofdbestanddelen waar deze muzieksoort op drijft. Gezien de ervaring van deze band is het dan ook niet meer dan logisch dat de muziek gewoon goed, degelijk wordt uitgevoerd. Maar ja, is dat nog wel goed genoeg in deze tijd, waarin zo veel bands staan te trappelen om aandacht? Natuurlijk kan goed, goed genoeg zijn, maar iets extra's of eigens heeft Sworn Enemy wat mij betreft niet echt te bieden.

Natuurlijk is het moeilijk om stil te blijven zitten bij nummers als Prepare For Payback (Get the fuck back kun je lekker meebrullen), Seeds Of Hate (lekkere mix van groove en thrash), het brute DOA, of het pakkende Selling A Dream. Ok, Coming Undone is dan wel een beetje apart vanwege het akoestische intro, maar ja, of je daar nou echt op zit te wachten? Het wordt immers pas echt beter op het moment dat je weer lekker kunt meeschreeuwen, in dit geval met het rauwe I’m coming undone!

Ik ben me er van bewust dat ik er allerlei clichés uit gooi op het moment dat ik het heb over hardcorebands en hun muziek. Maar ja, soms zijn die clichés ook gewoon zo - Sworn Enemy komt ook nog eens uit New York, de bakermat van de hardcore. Het is toch echt zo dat Sworn Enemy het moet hebben van hun gedrevenheid, adrenaline, boze uitstraling, energie en agressie, en ga zo maar door. En daar is ook niks mis mee. Het is daarnaast prettig dat hun hardcore voorzien is van een aangename dosis metal, waardoor de muziek wel echt lekker heavy is, een pre voor de metalfan denk ik.

Sworn Enemy schuurt met hun muziek dan ook aangenaam dicht tegen de (thrash en groove) metal aan, de raakvlakken met punk zijn minder dwingend aanwezig. Gamechanger zal ongetwijfeld, en terecht, zijn weg naar de liefhebber weten te vinden. Maar ik verwacht niet dat er met dit album heel veel voor de band gaat veranderen.

Sal Lococo - Zang

Matt Garzilli - Gitaar

Mike Pucciarelli - Basgitaar

Jeff Cummings - Gitaar

Taykwuan Jackson - Drums