Loading...

The Blacktones - The Day We Shut Down The Sun

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-03-2018

Tracklist

01. V - The Pope
02. The Upside Down
03. Ghosts
04. IV - The Emperor
05. The Day We Shut Down The Sun
06. Not The End
07. III - The Empress
08. Alone Together
09. I.D.I.O.T.S.
10. II - The Popess
11. Nowhere Man
12. Broken Dove
13. I - The Magician
14. O - The Fool

Het Italiaanse Cagliari, de hoofdstad van het eiland Sardinië, brengt ons de band The Blacktones. Tot nu toe bracht de band EP Distorted Reality (2012) en album The Blacktones (2015) uit. Die zijn echter volledig langs me heen gegaan. Vorig jaar december verscheen het tweede album The Day We Shut Down The Sun, dat me recentelijk onder de aandacht is gebracht.

The Blacktones is opgericht in 2011, als een instrumentaal project vanuit een idee van gitarist Sergio Boi en bassist Gianni Farci. De stijl van de band is beïnvloed door de stoner/grunge-golf van de jaren negentig, met de toevoeging van polyritmiek. Er zijn inmiddels al lang vocalen toegevoegd, en ook klinkt de band tegenwoordig een stuk steviger. De huidige muzikale koers schuurt eerder aan tegen doom, sludge en Pantera-achtige southern metal dan aan de oorspronkelijke muzikale invalshoek.

Met zijn sombere titel is The Day We Shut Down The Sun een verrassend gevarieerde aangelegenheid. Stiekem ligt de basis van dit soort muziek natuurlijk in de prille Black Sabbath-dagen, maar vanuit die basis geven The Blacktones een behoorlijk eigen draai aan hun doomende klanken. Niet alleen klinkt de muziek anno nu een stuk logger, het geluid wordt vooral uitgediept via dynamiek en groove (Ghosts!).

De instrumentale verbindingsstukken, donker en zeer atmosferisch, impliceren - naast een concept - vooral dynamiek, gelaagdheid en variatie; nou, dat maakt The Blacktones helemaal waar. Van een slepende en boosaardige doomtrack als het monsterlijke titelnummer tot aan de springerige combinatie van beukend stampwerk en groove van I.D.I.O.T.S.; het Italiaanse vijftal laat zich niet voor een enkel genre-karretje spannen.

Ik vind zelf weliswaar niet alle nummers even sterk, maar als geheel heeft The Day We Shut Down The Sun veel te bieden. Geen standaard stoner, sludge, post-hardcore of doom, maar een heerlijk-donkere samensmelting van allerlei invloeden. Aanrader voor wie van atmosferische heavy muziek houdt.

Aaron Tolu - Vocals, Theremin

Gianni Farci - Bass

Maurizio Mura - Drums

Sergio Boi - Guitars

Paolo Mulas - Guitars