Loading...

The Spirit Cabinet - Bloodlines

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-06-2020

Tracklist

01. Devils in the Details
02. In Antique Vortex
03. Satan the Healer
04. The Medium in the Mask
05. Subtle Art of Sleep Paralysis
06. The Celestial Intelligencer

Driekwart van de bezetting van The Spirit Cabinet bestaat uit (voormalige) leden van Grimm en Zwartketterij. De enige die daar niet mee van doen heeft is drummer Cromwell Fleedwood, die ik (onder een andere naam weliswaar) dan wel weer ken van Hooded Priest. En juist met die band heeft de muziek van The Spirit Cabinet het meest gemeen: de klassieke mengvorm van epische, heavy en doom metal. In 2015 wist dit gezelschap mij aangenaam te verrassen met hun debuutalbum [url-~/The-Spirit-Cabinet-Hystero-Epileptic-Possessed]Hystero Epileptic Possessed[/url]. Ik ben zeer benieuwd hoe de opvolger Bloodlines me gaat bevallen.

De zes nummers van bovengemiddelde lengte tappen deze keer niet helemaal consequent, maar nog wel voornamelijk uit het epische / doom metal-vaatje. Zeker qua naargeestige, obscure - zelfs behoorlijk old school - atmosfeer is dit muziek naar mijn verdorven doom-hart. Dat er af en toe wat gegaloppeerd wordt in de ritmes bewijst dat uptempo geen vies woord hoeft te zijn binnen de doom metal. Zo traag en intens treurig als de eerste helft van The Medium In The Mask (neigt zelfs wel wat naar funeral doom) is het gelukkig niet constant, anders zou het maar een dooie bedoening worden. Nee, ik vind dit niet saai, maar juist de afwisseling met de epiek van wat vlottere stukken spreekt me enorm aan. Al hoeft het ook weer niet zo bont als de zwartgeblakerde blasts in de tweede helft van datzelfde nummer. Hier komen de muzikale roots van de muzikanten even goed bovendrijven in elk geval.

Ach, ik vind het wel geinig dat een band zich niet laat weerhouden door muzikale etiketjes. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik de epische doom-kant van The Spirit Cabinet veruit het liefste hoor. De eerste drie-en-halve track van Bloodlines zijn simpelweg genieten. Daarna krijgt het rebelse karakter de overhand en is het even wennen om grunts en schreeuwzang te horen. Zo hinkt Subtle Art Of Sleep Paralysis op iets te veel gedachten, en blijft The Medium In The Mask - ook nadat de eerste verrassing er van af is - een koppig hoorspel. Afsluiter The Celestial Intelligencer borduurt ook weer wat meer voort op de black-achtige insteek, maar is wel weer wat consistenter. Wetende wat de aanwezige muzikanten nog meer allemaal hebben uitgevreten op muzikaal vlak klinkt het ook allemaal best wel weer logisch.

Bloodlines is dus even wennen, mocht je - net als ik zelf - eenvoudigweg een voortzetting van het debuut verwacht hebben. Na meerdere luisterbeurten weet ik deze eigenzinnige en onorthodoxe aanpak echter wel degelijk te waarderen. Het zorgt in elk geval voor verrassing, spanning, en een niet alledaagse luisterervaring. Bovendien blijft The Spirit Cabinet hiermee een band met een zeer eigen geluid. Daarnaast klinkt het album als de spreekwoordelijke klok, met een strakke, naturel klinkende productie en een volvet geluid; dat is me ook wat waard!

Erich Vilsmeier - bas

Cromwell Fleedwood - drums

Johnny Hällström - gitaar

Snake McRuffkin - zang