Loading...

The Vintage Caravan - Arrival

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-05-2015

Tracklist

01. Last Day of Light
02. Monolith
03. Babylon
04. Eclipsed
05. Shaken Beliefs
06. Crazy Horses
07. Sandwalker
08. Innerverse
09. Carousel
10. Winter Queen
11. Say Hello (bonus)
12. Five Months (bonus)

De albumtitels suggereren dat dit jonge IJslandse trio met de ouderwetse sleurhut (The Vintage Caravan) met het vorige album nog op reis was (Voyage) en inmiddels op de plaats van bestemming is aangekomen (Arrival). Een gearriveerde band is dit gezelschap echter nog allesbehalve, een groeiende zeker wel vermoed ik zo. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik het titelloze debuut eerder nog niet kende, voorganger Voyage is hier in het kader van de Nuclear Blast re-release natuurlijk wel besproken.

Op dit derde album Arrival trekt de band de lijn van het voorgaande album in muzikaal opzicht stevig door, schatplichtig aan grote bands uit de jaren '70. Tegelijkertijd weet The Vintage Caravan aan een eigen gezicht te werken, want hoewel de muziek nog altijd lijkt op die van grootheden als Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd, King Crimson, Cream of Uriah Heep, klinkt het nieuwe album vooral als The Vintage Caravan. En dat is alvast een eerste verdienste.

Zodra de lage bastonen en dito trommels in het intro gezelschap krijgen van het frivole gitaarwerk zit ik al vrij snel helemaal in de muziek. Het nadrukkelijke vintage geluid maakt dit plaatje compleet, zeker wanneer dan ook nog de licht snerpende hippie-zang invalt. Last Day Of Light is een sterke opener die gelijk vol inzet op de muzikale bedoelingen van deze nog altijd jonge band: pakkende retro-rock it is!

Ik heb het idee dat er, al dan niet bewust, wel wat meer stoner-invloeden in hun muziek geslopen zijn, luister bijvoorbeeld maar eens naar het verrukkelijk groovende (begin van) Babylon. Of neem Shaken Beliefs, sowieso een erg catchy nummertje! Buiten dat lijkt er over het algemeen weinig veranderd te zijn vergeleken met het vorige album. Of het moet zijn dat de nummers net wat slimmer in elkaar zitten, iets meer catchy zijn. Waarmee de band misschien wel wat heeft ingeboet aan de wat zweverige sfeer, de psychedelische sfeer die er regelmatig insloop.

Die invloeden zijn er nog wel hoor, met Eclipsed (hallo Led Zeppelin, met een Oosters tintje in de gitaarsolo) en Innerverse als sprekende voorbeelden. Van ingetogen, klein en intiem, in elk geval trager, met uitgesponnen trippende passages; tot aan herhalende beukende tempo's. Het zijn juist die veelzijdige invalshoeken die van Arrival zo'n lekker beluisterbaar album maken. De variaties van tempo en sfeer houden de boel spannend en onvoorspelbaar. Voor de echte psychedelische trip moet je trouwens bij de bonus Say Hello zijn, weird als The Doors in hun beste dagen.

Liefhebbers van jaren '70 dinosaurusrock zullen zeker (opnieuw) met The Vintage Caravan uit de voeten kunnen. Het trio laat horen dat er nog steeds rek in hun aanpak zit. Natuurlijk zal de kritiek zijn dat de band niks doet dat niet al jaren eerder ook en misschien wel beter gedaan is. Maar ik vind dat The Vintage Caravan wel degelijk werkt aan een eigen invulling van dit bekende geluid, en dat valt te prijzen!

Óskar Logi Ágústsson - Guitar, vocals

Stefán Ari Stefánsson - Drums

Alexander Örn Númason - Bass