Loading...

Timechild - Blossom & Plague

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-11-2023

Tracklist

01. The Dying Tide Part I
02. The Dying Tide Part II
03. The Dying Tide Part III
04. Call Of The Petrichor
05. Hands Of Time
06. Buried In Autumn
07. The Sign
08. Only Our Shadows Remain

Timechild is een Deense progressieve, heavy rockband, opgericht in 2020 in Kopenhagen. Hun geluid bestaat uit een mix van progressieve rock en heavy metal, gedomineerd door een krachtige leadzang en karakteristieke dubbele gitaren, die samen een eigen expressie creëren.

Sinds Timechild eind 2021 hun debuutalbum And Yet It Moves uitbracht, zijn de zaken snel gegaan voor deze nieuwe Deense band. Positieve recensies van zowel Deense als internationale media, Deense tours met Jesper Binzer (D-A-D), Thundermother en Artillery, concerten op enkele van de grootste clublocaties en rock- en metalfestivals in Denemarken. En in 2023 zal de band voor het eerst de landsgrenzen oversteken om op hun eerste Europese tournee te gaan. Blossom & Plague is dus het tweede album, waarmee ik kennis maak met deze band.

De visie met deze plaat is om te laten horen hoe heavy rock ook in 2023 kan blijven uitdagen en verrassen. Het zware en dynamische geluid en de teksten van de band hebben op deze plaat een wending in een meer progressieve en duistere richting genomen. Hoewel de basis van het geluid van de band duidelijk is gelegd door klassieke bands uit het verleden, wordt inspiratie zowel door de tijd, als door verschillende genres heen gehaald. Juist deze kans om zich te verdiepen in de afgelopen decennia van de muziekgeschiedenis en op deze manier hun eigen geluid te definiëren, is belangrijk voor deze muzikanten.

Niet gebonden door tijd of genre, puttend uit een diversiteit aan invloeden, laat Timechild een heerlijk swingende potpourri op de luisteraar los. Deze muziek luistert verdomd lekker weg, en heeft een heerlijke onderhuidse, donkere atmosfeer. Ik hoor wat grunge, prog, klassieke rock, een vleugje metal; echt behoorlijk uiteenlopend. En dan toch zo coherent, dat is dus echt knap. Van Deep Purple, zelfs Black Sabbath tot pak 'm beet vroege Ghost en wat Extreme; allemaal leuk, allemaal goed!

Je kunt hooguit constateren dat Blossom & Plague veel te kort duurt, 34 minuten is inderdaad wel erg karig in deze tijden. Van de andere kant past het misschien wel precies bij de (vermeende) korte spanningsboog van de huidige generatie. De oudjes (zoals ikzelf) zoeken maar klassieker materiaal op ;-)

Anders Folden Brink - vocals, guitars

Birk - guitars, vocals

Martin Haumann - drums

Daniel Bach - bass, vocals