Loading...

Transport League - Napalm Bats & Suicide Dogs

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-10-2015

Tracklist

01. Hallelujah Vampire
02. Black Mountain
03. New Bomb War
04. Kill, Kill Faster
05. Burning Bible
06. Bag of Bones
07. Pussy Law
08. Only for Fear
09. The Goddess and the Mad Man
10. Slowfall
11. Dark Days, Evil Ways
12. Monster Driven

Ruim twee jaar geleden kwam ik (opnieuw) in aanraking met de muziek van Transport League, in het kader van het album Boogie From Hell. Meer over de achtergrond van deze band kun je daar lezen. En passant wil ik nog wel even benadrukken dat die albumtitel veelzeggend is over de muziek die deze Zweden onder aanvoering van brulboei en gitarist Tony Jelencovich voortbrengen. Gisteren verscheen een nieuw album: Napalm Bats & Suicide Dogs. En dat zegt vast helemaal niks over de muziek van Transport League :-)

Hoe je het namelijk ook wil noemen: boogie, swingend of groove; dat is waar de muziek van Transport League om draait. Echt in een hokje passen ze niet, je komt elementen tegen uit Panteriaanse groove metal, opzwepende hardrock/rock 'n' roll, stoner, en zelfs vleugjes blues (Bag Of Bones) en doom (afsluiter Monster Driven). Hoofdrollen zijn er voor de ronkende, groovende rauwe riffs, en natuurlijk de zeer aanwezige, ijzersterke en even rauwe strot van de genoemde bendeleider. Luister als voorbeeld maar eens naar The Goddess And The Mad Man, het toonbeeld van groove! Of het met koortjes opgesierde Kill, Kill Faster.

Wanner je de band niet kent en deze voor het eerst hoort zou je mogelijk kunnen denken dat het Zuidelijke Amerikanen betreft. Puur qua muziek bedoel ik dan hoor! Eigenlijk doet de band me ook wel een beetje denken aan de Noorse band Svölk bedenk ik me nu. Al zou het dan natuurlijk andersom moeten zijn, want Transport League was er eerder.

Wat ook als een paal boven water staat is dat deze manier van musiceren enorm energiek is. De band heeft er overduidelijk veel zin in, het fanatisme spat er van af, maar ook als luisteraar krijg ik hier energie van. Dit is geen vrijblijvend achtergrondmuziekje, deze muziek doet wat met je, ik kan in elk geval nauwelijks stil blijven zitten. Daarnaast wordt ook niet vergeten om pakkende momenten in te bouwen, zoals opener (en eerste single) Hallelujah Vampire laat horen.

Transport League doet precies met hun muziek waar ik zo van hou. Het is ronkend, dampend; en bovenal bijna interactief energiek. Niet om de man te veel veren in de anus te steken, maar dit komt toch vooral op het conto van de fanatiek-energieke vocalen van de frontman. De opzwepende zang geeft de muziek gewoon nog meer drive. De originaliteitsprijs zal de band nooit winnen, maar vanwege de heavy en energieke uitvoering stoomt de band vele collegae voorbij. Eerlijke muziek, gemaakt door liefhebbers; ik denk dat er wel aan af te horen.

Tony Julien Jelencovich - Vocals, Guitar

Peter Hunyadi - Guitar

Mattias Starander - Drums

Lars Häglund - Bass