Loading...

Trhä - Tálcunnana Dëhajma Tun Dejl Bënatsë Abcul’han Dlhenic ëlh Inagat ....

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-01-2023

Tracklist

01. Tálcunnana Dëhajma Tun Dejl Bënatsë Abcul’han Dlhenic ëlh Inagat, Jahadlhë Adrhasha Indauzglën nu Dlhevusao Ibajngra Nava Líeshtamhan ëf Novejhan Conetc Danëctc Qin, ëf tu Dlhicadëtrhënna bë Ablhundrhaba Judjenan Slhëtangrasë Shidandlhamësë Inqom

Ik heb er al een poosje tegen aan zitten hikken, maar sinds ik (een paar maanden geleden) voor het eerst de muziek van Trhä hoorde, vond ik dat ik er hoe dan ook een keer aandacht aan moest besteden. Al kan ik nauwelijks woorden vinden om te beschrijven wat ik zo af en toe voorbij hoor komen.

Damián Antón Ojeda is een 25-jarige Mexicaanse Amerikaan die in een paar jaar tijd een onbevattelijke hoeveelheid muziek over de mensheid heeft uitgestort. Trhä is maar één van z'n vele bands / projecten, en alleen al onder die naam zijn dit jaar vier langspelers verschenen. Ik ga het hier even hebben over het album met die onmogelijk lange titel, die bijna een eigen alinea voor zich opeist (en niet in het daarvoor bestemde titelvakje op deze pagina past) :

Tálcunnana Dëhajma Tun Dejl Bënatsë Abcul’han Dlhenic ëlh Inagat, Jahadlhë Adrhasha Indauzglën nu Dlhevusao Ibajngra Nava Líeshtamhan ëf Novejhan Conetc Danëctc Qin, ëf tu Dlhicadëtrhënna bë Ablhundrhaba Judjenan Slhëtangrasë Shidandlhamësë Inqom bestaat uit één lang nummer - inderdaad, het titelnummer - van bijna drie kwartier. En mocht je je afvragen welke taal dit is; alsof de maker nog niet genoeg te doen heeft, heeft ie ook nog deze taal zelf bedacht.

In de basis brengt Trhä behoorlijk extreme lo-fi black metal, die altijd wel invloeden van Burzumeske ambient laat horen; en waar dan op dit album een eigenaardig soort van melodieus toetsenspel aan is toegevoegd. Ik kan bijna niet anders dan aan de sprookjesachtige sfeer van de Efteling denken wanneer ik dit element voorbij hoor komen. De tegenstrijdigheid tussen de rauwe black en het bijna speelse toetsenspel is dan ook een bijna niet te bevatten samenspel.

De repetitieve klanken van zowel die toetsen als de drum-gitaar-zwartgeblakerde-riffs-blast-combi zorgen voor een onheilspellend psychedelisch sfeertje. Vooral die toetsen die vanaf zo'n zes minuten de hoofdrol voor zich opeisen hameren zich in je kop, terwijl je dat eigenlijk dus echt niet wil. Kortom: dit is echt hele bizarre muziek, luister vooral zelf 'even':

Damián Antón Ojeda "Thét Älëf" - all instruments and vocals