Loading...

Tygers of Pan Tang - Tygers Of Pan Tang

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-10-2016

Tracklist

01. Only The Brave
02. Dust
03. Glad Rags
04. Never Give In
05. The Reason Why
06. Do It Again
07. I Got The Music In Me
08. Praying For A Miracle
09. Blood Red Sky
10. Angel In Disguise
11. The Devil You Know

Tygers Of Pan Tang is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de New Wave Of British Heavy Metal. Misschien niet de allerbeste band uit die tijd, zeker niet de band die het het verst zou schoppen, maar wel een van de meest vasthoudende en uitermate authentieke. De eerste drie albums Wild Cat, Spellbound en Crazy Nights kunnen beschouwd worden als rasechte tijdsdocumenten. Daarna werd er, zoals bij veel tijdgenoten met gebrek aan tastbaar succes, voorzichtig wat geflirt met andere muzikale invalshoeken, en kwam de klad in de loopbaan. Ook bleek een stabiele line-up een utopie.

Hoewel de band in de jaren '90 op z'n gat lag, verschenen sinds 2001 'gewoon' weer nieuwe albums, met Ambush uit 2012 als voorlopig laatste wapenfeit, waarbij alleen gitarist Robb Weir als oorspronkelijk bandlid deel uitmaakt van de Tygers. Eigenlijk werd de band sinds halverwege jaren '80 al vooral overeind gehouden door middel van releases van compilaties, live-albums en heruitgaven, al dan niet opnieuw ingespeeld of opgepoetst. Uiteraard werd daarnaast ook nog regelmatig opgetreden op old school heavy metal-festivals. En zo eens in de zoveel tijd komt er weer eens een nieuw album uit, zoals in dit geval, met de wel heel inspiratieloze titel Tygers Of Pan Tang.

Gelukkig is de muziek op het album dat niet: wanneer opener Only The Brave even bezig is hoor ik toch eigenlijk wel degelijk een behoorlijk gedreven band bezig. Natuurlijk zijn alle klassieke kenmerken aanwezig, waarbij vooral het aangenaam in het gehoor liggende gitaarwerk me bevalt. Ok, het doet inderdaad heel ouderwets aan, maar het klinkt er niet minder om. Bovendien vergeet de band niet om de boel productioneel gewoon in het heden te houden, zodat de muziek weliswaar inhoudelijk oubollig klinkt, maar qua geluid eigentijds. Mede debet daaraan zullen ongetwijfeld de mix van de hand van Søren Andersen (Glenn Hughes, Mike Tramp) en de mastering van Harry Hess (Harem Scarem) zijn. De Tygers hebben het album overigens zelf in vertrouwde omgeving opgenomen.

Uiteraard teert een band als Tygers Of Pan Tang - zeker live - vooral op de cultstatus uit het verleden. Maar een album als dit laat toch ook horen dat de heren weten hoe je tegenwoordig heavy rock/metal moet uitvoeren. Geholpen door muzikanten die ongetwijfeld stukken jonger zijn dan hijzelf, bewijst veteraan Robb Weir het bestaansrecht van zijn Tygers anno 2016.

Robb Weir - Guitars

Craig Ellis - Drums, Percussion

Jacopo Meille - Vocals

Gavin Gray - Bass

Micky Crystal - Guitars