Loading...

Unity - Almost There

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-02-2017

Tracklist

01. You're My Bad Dream
02. Rosie
03. Bad Reputation
04. Angels
05. The Dreamer
06. Summer Nights
07. No More Lies
08. City Of Hope
09. American Beauty
10. About Last Night

Unity is een Poolse hardrockband die met Almost There hun tweede album uitbrengt. De band is in 2011 ontstaan met de bedoeling om radio-vriendelijke rock te maken. Dit resulteerde in debuutalbum Promised Land, dat in het thuisland goed ontvangen werd. De basis van Unity bestaat uit de getalenteerde gitarist Maciek “Paco” Papalski en de man met de grote stem en frontman Piotr “Zinny” Zaleski. Met een nieuwe bezetting om zich heen verzameld ging men werken aan een opvolger. Mogelijk zouden we daar hier weinig van meegekregen hebben, ware het niet dat de band inmiddels is opgemerkt door het Nederlandse RVP Records, dat Almost There eerder deze maand uitbracht.

Het album werd in het Heinrich House/Mandragora Studio in Warschau opgenomen en gemasterd door Maor Appelbaum (hij deed eerder onder meer werk voor Faith No More, Dokken, Halford, Ville Valo, Adrenaline Mob, Sepultura, Yngwie Malmsteen, Angra, YES en Therion) in zijn studio in Californië. Unity richt zich op de klassieke hardrock, met als speerpunten heavy riffs, gevarieerde maar melodieuze zang en klassieke solo's, verpakt in pakkende composities. Invloeden komen volgens de heren van bands als Winger, Whitesnake, Van Halen, en vele andere klassieke (hard)rockbands. Ik mis eigenlijk nog wel een band in dit rijtje, en dat is Extreme; daar moet ik zo af en toe aan denken.

Met de beschrijving van hierboven is al heel veel over de muziek van Unity gezegd. De band bestaat uit klasse-muzikanten, die raad weten met de uiteenlopende invalshoeken van de oude vertrouwde, vooral op Amerikaanse leest geschoeide (hard)rock. Zo horen we lekker stevige rockers als Bad Reputation, The Dreamer, Summer Nights en No More Lies (met iets te veel whoo hoo hoo) afgewisseld worden met de ballads Angels, City Of Hope en afsluiter About Last Night. Veelzijdigheid is dus troef; zelfs een potje funk gaat de band niet uit de weg, getuige het swingende American Beauty.

Ik denk dat deze catchy stadionrock niet voor iedereen is weggelegd. De kwaliteit van de liedjes staat buiten kijf, net als die van de deelnemende muzikanten. Maar de uitkomst daarvan levert mij slechts een beperkt luisterplezier op. En ik vermoed dat dat voor meer mensen geldt die van echt krachtige hardrock of metal houden. Dit is eerder, conform de oorspronkelijke doelstelling van de band, radio-vriendelijke poprock voor een breder publiek.

Maciek "Paco" Papalski - guitars

Piotr "Zinny" Zaleski - vocals

Łukasz Chmieliński - drums

Adam Pierzchała - bass

Dominik Rosłon - keyboards, piano