Loading...

Válvera - Cycle Of Disaster

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-08-2020

Tracklist

01. Nothing Left To Burn
02. Cycle Of Disaster
03. Glow Of Death
04. The Damn Colony
05. All Systems Fall
06. Born On A Dead Planet
07. O.S. 1977
08. Fight For Your Life
09. Bringer Of Evil

Válvera uit São Paulo, Brazilië bestaat al ruim tien jaar, en is met Cycle Of Disaster toe aan het derde album. Debuut Cidade Em Caos was nog volledig in het Portugees, inmiddels gaat het in het Engels; wel zo handig wanneer je internationaal voor de dag wil komen. De release via een (klein) Amerikaans label past ook helemaal in dat plaatje.

Evengoed is te horen dat Válvera een vrij typische Zuid-Amerikaanse band is. Hun thrash metal is van de agressieve, bijtende soort, maar vind ik toch verrassend eigentijds klinken. De muziek gaat (gelukkig!) niet constant vol-gas; er zijn ook invloeden van en passages met meer pure heavy metal, daarnaast wordt de moderne groove ook zeker niet geschuwd. Er wordt goed gebruik gemaakt van de afwisseling tussen felle riffs en meer melodieus gitaarwerk, de drummer hakt er lekker op los maar blinkt niet uit in inventiviteit, de zang is van het felle, schreeuwerige soort waar ik niet gek op ben, maar die hier goed past.

Het gebrek aan inventiviteit geldt ook de composities, die me niet van m'n stoel blazen. Adequaat, voldoende, dat zeker, maar nauwelijks verrassend - al heeft de band zo af en toe in een introotje wel de belofte van een afwijkende aanpak. Helaas zijn die in het vervolg van de nummers zelf eigenlijk niet meer terug te horen. Onderling laten de tracks gelukkig wel de nodige afwisseling horen, waardoor ik het album lekker weg vind luisteren. Felheid en snelheid worden goed afgewisseld met het middentempo en stampende, headbangbare stukken.

Nothing Left To Burn begint weliswaar verrassend met een lekker baslijntje, maar wanneer na een paar subtiele breakjes het nummer uiteindelijk losbarst krijg je als luisteraar waar je voor gekomen bent: ziedende, passievolle, opgefokte, eerlijke thrash metal. Old school van snit, redelijk eigentijds in de uitvoering. Een winnende combinatie wat mij betreft. Ook titelnummer Cycle Of Disaster belooft een verrassing qua intro, maar vervolgt desalniettemin als een volbloed beuker. Niet al te snel, maar wel beenhard en met een enorm agressieve uitstraling. Met overige tracks als Glow Of Death, Born On A Dead Planet en afsluiter Bringer Of Evil is verder helemaal niks mis. Alleen O.S. 1977 vind ik wat aan de simpele kant, die weet me maar niet te grijpen.

De teksten maken ook duidelijk dat we hier met een Zuid-Amerikaanse band te maken hebben. De thematiek ligt vooral op het sociaal-maatschappelijke vlak, en beschrijft gebeurtenissen en misstanden van het dagelijkse (harde) leven, waarin ook stukjes geschiedenis voorbij komen. Juist het persoonlijke daarvan weten zuidelijke, temperamentvolle muzikanten vaak met extra passie en agressie te brengen, ik heb het idee dat dat vooroordeel hier wel van toepassing is.

Wie houdt van thrash van bands als Testament, Exodus (lekker fel) of Megadeth (veel midtempo werk) kan zich gerust eens aan Cycle Of Disaster van Válvera wagen. Ik beloof je dat je niet teleurgesteld zal zijn. Ok, die eredivisie is voor dit Braziliaanse kwartet te hoog gegrepen, maar hun thrash metal is van zeer acceptabele kwaliteit, en het aanhoren absoluut waard!

Glauber Barreto - vocals, guitar

Rodrigo Torres - guitar

Gabriel Prado - bass

Leandro Peixoto - drums