Loading...

Vanhelgd - Relics Of Sulphur Salvation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-06-2014

Tracklist

01. Dödens Maskätna Anlete
02. The Salt In My Hands
03. Where All Flesh Is Soil
04. Ett Liv I Träldom
05. May The Worms Have Mercy On My Flesh
06. Relics Of Sulphur Salvation
07. Sirens Of Lampedusa
08. Cure Us From Life

Pulverised Records, Zweden, old school death metal. Drie begrippen die rechtstreeks betrekking hebben op de band Vanhelgd. In grote lijnen weet je dus al wat je kunt verwachten. Toch tapt het Zweedse kwartet niet eendimensionaal uit het retro-vaatje, maar voegen de muzikanten nog wel wat andere invloeden toe aan hun overwegend lompe muziek. Met veel voorpret zet ik mij aan album nummer drie: Relics Of Sulphur Salvation.

Natuurlijk, de basis bestaat uit loodzware doomdeath: dreigend en met een intens smerig geluid. Afwisselend traag en onheilspellend, of op ziedende snelheid, en ok, nog steeds onheilspellend. Het verschil met veel (andere) retro-bands is, dat de productie van dit album redelijk helder is. Zonder dat dat ten koste gaat van het vuige karakter; en dat is knap. Mogelijk komt dat ook doordat er een sinister black metal sfeertje in de muziek rondwaart. Sommige (felle) gitaarpartijen en het gebruik van de klassieke blastbeat zijn onmiskenbaar (met Where All Flesh Is Soil als goed voorbeeld), maar buiten dat heeft het album wel zo'n duister sfeertje.

Uiteraard zijn de roots van bands als pak 'm beet Entombed, Dismember, Grave en Unleashed niet aan deze mannen voorbij gegaan. En ook de doomdeath van een band als Bolt Thrower, of Asphyx, zal deze Zweden niet vreemd zijn, met name de trage, slepende passages doen hier aan denken (Ett Liv I Träldom bijvoorbeeld). Ook in de gekwelde, licht hysterische vocalen is Martin van Drunen natuurlijk terug te horen. Een stuk verder terug in de tijd denk ik er ook wel wat van Celtic Frost in te herkennen.

De golf aan retrobands en -albums is de laatste jaren overdonderend, haast even verpletterend als de muziek zelf. Het valt niet mee om je als band dan nog te onderscheiden. Vanhelgd lukt dat tot op zeker hoogte wel, zonder overigens tot duizelingwekkende hoogten te stijgen. Dit zorgt er wel voor dat naast alle herkenbare elementen een licht verrassingseffect het luisterplezier verhoogt.

Björn Andersson - Drums

Mattias "Flesh" Frisk - Guitars, Vocals

Jimmy Johansson - Guitars, Vocals

Jonas Albrektsson - Bass