Loading...

Voidian - Through Eyes of the Flame

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 21-09-2020

Tracklist

01. Ritual Fire
02. Nameless Night
03. Long Road Home
04. City of Dread
05. The Murderous Sea

Voidian is de naam van de band waaronder een mysterieus drietal uit Belgisch Limburg schuilgaat. Through Eyes Of The Flame is het eerste album van deze band die zich toelegt op het combineren van sludge, doom en postrock. In de praktijk betekent het dat we te maken hebben met een vijftal hypnotiserende composities waarin de sludge regelmatig onderbroken wordt door kalmere, psychedelische passages.

Het openende Ritual Fire lijkt dan nog een inkomertje te zijn. De sludge herinnert aan Black Sabbath, YOB en Moss al houdt Voidian het relatief luchtig en is er van ondoordringbare geluidsmuren geen enkele sprake. Er zijn riffs die we gemakkelijk kunnen volgen doordat ze van een zeer transparant geluid voorzien zijn.

In het tweede nummer Nameless Night pakt het trio helemaal uit door zich te buiten te gaan aan repetitieve passages die de luisteraar meenemen op reis door de donkere wereld van Voidian. Echt duister en ongemakkelijk wordt het allemaal niet. Eigenlijk is het heel comfortabel wegdromen met deze meeslepende track. Vooral de wisselende dynamiek in de ronkende bas kondigt de route aan die de band wenst te volgen.

De zanger wisselt cleane zang af met grunts en gesproken passages om de opgeroepen emoties te benadrukken. Heel gek dat vooral vanwege de grunts en de wijze waarop ze zijn ingepast op Long Road Home, mijn gedachten afdwaalden naar het aloude Orphanage. Dat zal wel toeval zijn maar het leek me een mooie parallel.

Met het instrumentale City Of Dread komen we aan in woestere wateren. Onheilspellende leads worden hier opgejaagd door rammend baswerk. Dat woeste en onheilspellende trekt zich door in het spookachtige The Murderous Sea. Een vreemde track die zich optrekt aan opnieuw het baswerk van Doctor Witch en diens getergde kreten. Zo eindigt het aanvankelijk relatief lichte Through The Eyes Of The Flame toch nog in een zwaar en ontoegankelijk doom/sludge festijn.

Voidian is van meerdere markten thuis en weet daarmee de aandacht van de luisteraar moeiteloos vast te houden. Vooral de expressie van zanger/bassist Doctor Witch in zowel vocaal als instrumentaal opzicht eist de hoofdrol op. Met een spannend debuutalbum tot gevolg.

Mister Void - Drums

Sergeant Doom - Guitars

Doctor Witch - Vocals, Bass